Заради топлото време някои пшеници са така избуели, че не

...
Заради топлото време някои пшеници са така избуели, че не
Коментари Харесай

Русенски зърнопроизводител: Може да има жътва в края на април

" Заради топлото време някои пшеници са по този начин избуели, че не е изключено да влязат във фаза вретенене ", изяснява Рилка Игнатова

В първия месец на годината грижите на земеделците към този момент започнаха - зимата още я няма. Зърнопроизводители споделят паниките си от топлото време, а обществените мрежи се пълнят със фотоси на есенници в притеснително за сезона положение, написа

" Навън е пролет измежду зима ", споделя зърнопроизводителят от Русе Рилка Игнатова. През последните дни термометрите тук-там доближиха до 20 градуса, а това дружно със сушата и неналичието на сняг основава провокации за стопаните.

" Плевелите са по този начин добре гарнирали посевите, а би трябвало и да понижим химията с 50%. Във въздуха летят какви ли не неприятели. Болестите се кръстосват и сигурно ще има нови. Хранителните субстанции (макро и микро) в почвата се изчерпват заради буйната вегетация. И други негативи има, само че ще спра до тук. И нали знаете, че в новия Стратегически проект се заплаща повече, в случай че земята е необработваема, в случай че е залесена, в случай че не ползвате химия и т. н. ", обръща внимание Рилка.

" Не е на добре ", написа в собствен пост Ерман Юсуф от Варна и демонстрира фотоси на гъстата си и избуяла пшеница. Според някои зърнопроизводители есенниците тук-там са в цялостна вегетация, съгласно други - главен проблем е неналичието на светлина. " Ако се задържат тези градуси, ще тръгне мухата " притесняват се още земеделците.

" Някои пшеници са по този начин избуели, че не е изключено да влязат във фазавретенене. Не е изключено да има беритба в края на април ", споделя Рилка. " Складовете са цялостни с миналогодишна годишна продукция, само че тазгодишната на доста места е под въпрос. Има и хубави посеви, само че е рано да твърдим, че ще има свръх годишна продукция ", прибавя тя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР