Заради сушата в Бразилия нивото на река Амазонка падна до

...
Заради сушата в Бразилия нивото на река Амазонка падна до
Коментари Харесай

Нивото на река Амазонка падна до най-ниското си ниво за последния един век

Заради сушата в Бразилия равнището на река Амазонка падна до най-ниското си равнище за последния един век, оповестиха международните информационни организации.

Амазонка се намира " в сърцето " на Амазонската екваториална гора. Рекордната суша заплашва живота на стотици хиляди хора и унищожава екосистемата на джунглата.

Бързото пресъхване на притоците на Амазонк а водят до засядане на плавателни съдове , а оттова - и до нарушение на доставките от храна и вода за отдалечените селища. Предполага се, че високите температури на водата са станали причина за гибелта на повече от 100 застрашени речни делфина.



Пристанището на Манауш, който е най-населеният град в района и място на обединение на Рио Негро с Амазонка, мери 13,59 м равнище на водата. Преди година то е достигнало 17,60 м, демонстрират данни на уеб страницата на пристанището. Измерените в този момент са най-ниските стойности от началото на измерванията през 1902 година Предишният път, когато е измерено рекордно ниско равнище, е бил през 2010 година

Някои региони на Амазония не са били толкоз сухи през интервала юли-септември от 1980 година

Бразилското министерство на науката, технологиите и нововъведенията свърза сушата през тази година с климатичния феномен Ел Ниньо, който предизвиква рискови метеорологични феномени на планетата. В изказване по-рано този месец ведомството разгласи, че чака сушата да продължи най-малко до декември, когато съгласно прогнозите ще бъде пикът на Ел Ниньо.

Сушата е засегнала 481 000 души в Амазония съгласно данни на организацията за гражданска отбрана.

През предходната седмица представители на бразилска неправителствена организация доставяха храна на засегнатите селища в района. Сушата засегна достъпа на хората до храна, вода и медикаменти, които всекидневно се транспортират по вода. По думите на локални поданици децата страдат от диария, повръщане и нараснала температура.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР