Заради студа, безветрието и мъглите в няколко града на страната

...
Заради студа, безветрието и мъглите в няколко града на страната
Коментари Харесай

Борим мръсния въздух със стандарти за въглищата и брикетите

Заради студа, безветрието и мъглите в няколко града на страната в четвъртък концентрацията на фини прахови частици беше над нормите. Сутринта замърсяването в няколко града на страната в четвъртък концентрацията на фини прахови частици беше над нормите. Сутринта замърсяването беше най-сериозно в Русе, където стойностите бяха два пъти над допустимото. Запрашен въздух дишаха и във Видин, Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Благоевград и Смолян, оповестява Нова тв.

Междувременно в Народното събрание одобриха ограничения за битка със замърсяването. Депутатите вкараха стандарти за въглищата и брикетите за битово отопление. Целта е с по-качествено твърдо гориво да се понижи наличието на сяра и пепел във въздуха.

Търговците на горива, които не съблюдават еконормите, ще бъдат глобявани от Държавната организация за метрология и механически контрол. На чиновниците ще се разпореди да управляват търговците и да унищожават некачествена стока на пазара.

От опозицията оспориха успеваемостта на организацията в битката с мръсния въздух.

" Държавната организация бяга от този проблем, тъй като няма потенциал и експертизата. Всички знаете - те управляват язовирите, асансьорите, горивата и какво ли още не ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Манол Генов.

Стандартите при дървата за огрев ще дефинира земеделското министерство. То има шест месеца да каже кои дърва могат да се употребяват.

Местната власт също ще работи за чистотата на въздуха. Ако не усъвършенстват индикаторите за интервал от три години обратно, кметовете ще бъдат глобявани с сред 5000 и 10 000 лева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР