Заради стратегическото положение на България, Facebook, Amazon и други големи

...
Заради стратегическото положение на България, Facebook, Amazon и други големи
Коментари Харесай

Facebook и Amazon гледат на България с огромен интерес

Заради стратегическото състояние на България, Фейсбук, Amazon и други огромни софтуерни компании гледат към страната ни с голям интерес. Двете компании изследват изискванията за бизнес у нас, като имат интерес към създаването на IT артикули, само че преглеждат и опцията за създаване на центрове за данни.

Това описа шефът на Българска организация за вложения (БАИ) Стамен Янев пред money.bg.

" На посещаване у нас беше Габриела Чех - шефът на Фейсбук, отговарящ за регулациите в Централна и Източна Европа, което е явен сигнал, че България е в полезрението на компанията ", уточни Янев.

Amazon има интерес към построяването на логистична база в България, само че се вълнува и от разработки в региона на високите технологии, свързани с облачния й бизнес.

С ръководителя на компанията за Централна и Източна Европа Джим Фанинг е разисквано създаване на цифрови артикули на софтуерния колос в България. Те могат да бъдат предлагани на Amazon Web Services, с цел да доближат и до външни клиенти.

" България може да се трансформира в логистичен хъб в района както за данните, по този начин и за облачните технологии ", сподели Янев.

 Стамен Янев: Преговаряме с Alibaba за инвестиция от €100 милиона
Стамен Янев: Преговаряме с Alibaba за инвестиция от €100 милиона

Компанията диря място за логистична база

Интерес от Далечния Изток

Освен Фейсбук и Amazon, друга огромна софтуерна компания, само че този път от Китай, също има огромен интерес към страната ни.

Това е колосът в електронната търговия Alibaba, който в близко бъдеще може да отвори виртуален павилион, обвързван с България.

Ако има задоволително огромен интерес към стоките, предлагани посредством него, в страната ни ще бъде основан и физически логистичен център на компанията, уточни Янев.

Alibaba е една от фирмите, на които българските управляващи оферират разнородни благоприятни условия за създаването и продажбата на IT артикули у нас.

 Почти 40% растеж на непознатите вложения в България през 2017 година
Сериозен растеж на непознатите вложения в България

Интересът на чужденците към недвижими парцели у нас е 6 пъти по-нисък

Осезаем растеж на вложенията

Чуждите вложения в България се усилиха с 37% през предходната година, а позитивната наклонност продължава и през актуалната.

" Започнахме 2018 година с летящ старт - сертифицирани са 10 капиталови плана за общо 600 милиона лв., които имат капацитет да разкрият почти 1000 работни места ", уточни Янев.

" От самото начало на годината виждаме явен и мощен капиталов интерес. Почти всяка седмица се срещаме с разнообразни видове евентуални вложители, най-много от автомобилната промишленост, аутсорсинга и центровете за споделени услуги ", изясни той.

Турска компания, която създава фарове и осветителни системи и е главен снабдител на Mercedes, ще влага над 30 милиона лв. във фабрика в България. Компанията има намерение да разкрие почти 400 нови работи места у нас през идващите 3 години.

Водят се заключителни договаряния и с немски производител на автомобилни съставни елементи, който се чака да започва активност у нас през идващите няколко месеца.

" СофтУни " - новият Telerik?

Директорът на Агенцията за вложения приветства идната продажба на " СофтУни ". Компанията евентуално ще бъде добита от американската Academy School of Blockchain, а договорката се чака да се осъществя до няколко месеца.

" Подобни покупко-продажби демонстрират зрялост на фирмите - те се отварят към нови пазари и нови благоприятни условия и доразвиват гения, който към този момент са основали. Надявам се " СофтУни " да последва сполучливия образец на Telerik (вече част от Progress, б.р.) ", сподели Янев.

Той означи, че договорката е сред частни компании и страната няма роля в нея, само че тя е доста добър знак. " Сделката е следващото доказателство, че глобалниите компании могат да разчитат на гения, с който разполагаме в България ", добави той.

 Бум на вложенията в индустриални зони през 2018 година
Бум на вложенията в индустриални зони през 2018 година

Български и непознати компании влагат милиони, отварят над 1000 нови работни места

Развиване на индустриалните зони

" Индустриалните зони дават чудесна опция за привличане на непознати вложители. Благодарение на построената инфраструктура може да се редуцира огромна част от подготовката за реализирането на капиталовите планове ", акцентира шефът на БАИ.

Успешен образец за това е Община Шумен, която притегли най-вече вложения през 2017 година, за което получи заслужена премия от Агенцията за вложения. Инвестициите там се развиват с помощта на Индустриална зона Шумен, построена въз основата на публично-частното партньорство.

За да отговорят на огромния интерес, Янев предложи индустриалните паркове да влагат в построяването на нужните базисни халета, благодарение на които новите вложители още по-бързо да започват своята активност.

" Идеята е вложителят да пристигна, да постави машините и да стартира произвеждане. Това е извънредно преимущество в днешния динамичен свят, където най-бързият печели ", означи Стамен Янев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР