Заради стабилното намаляване в броя на заразените с корованивурса, Еврокомисията

...
Заради стабилното намаляване в броя на заразените с корованивурса, Еврокомисията
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага облекчаване на изискванията при пътуване

Заради постоянното понижаване в броя на инфектираните с корованивурса, Еврокомисията предлага облекчение на условията при пътешестване. Едно от тях е имунизираните, които имат уверение, да бъдат освободени от наложително проучване или карантина. Предлага се това да важи и за преболедували, ваксинирани с една доза ваксина.

Еврокомисията предложи промени в рекомендациите за противоепидемичните ограничавания в Европейски Съюз, свързани със свободата на придвижване.

Комисията регистрира, че ситуацията се усъвършенства и предлага страните от Блока последователно да облекчат ограниченията за пътешестване.

Налага се й смяна в общите индикатори за рисковите зони и въвеждането на опция за бързо обновяване на рестриктивните мерки, така наречен „ неочаквана спирачка “ при нужда от противопоставяне на разпространяването на нови вирусни варианти на коронавирус.

Европейска комисия предлага хората, чиято имунизация е завършила и които имат съответното уверение, да бъдат освободени от условието за проучване или карантина.

За преболедувалите, които имат уверение и са получили най-малко една доза ваксина, следва да не се постановат проучвания или карантина в първите 180 дни след позитивен PCR тест.

Комисията предлага валидността на PCR тестванията да бъде 72 часа, а при бързите антигенни проби – 48 часа.

Според Европейска комисия пътуващите от така наречен „ зелени “ зони следва да пресичат границите без ограничавания, при пътешестване от „ оранжеви “ зони, страните следва да могат да изискват проучване, антигенно или PCR. При пътувания от „ червени “ зони страните следва да могат да постановат карантина, в случай че пасажерите не са си създали авансово проучване. Европейска комисия предлага пътуванията от „ тъмночервени “ зони по несъществени мотиви да бъдат мощно лимитирани и при тях да се постановат проучвания и карантина.

Според комисията малолетните, пътуващи със своите родители, би трябвало да бъдат освободени от карантина, когато на родителите им не се постанова тази мярка, в случай че са имунизирани.

Децата под 6 години също би трябвало да бъдат освободени от проучвания при пътешестване, се показва в предлагането.

За областите в оранжево предлагането е да се усили прагът на 14-дневен дял на случаите на новозаразени на 100 хиляди души население от 50 на 75. За „ алените “ зони се предлага смяна от 50-150 на 75-150 нови случая.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР