Заради спрени доставки хиляди деца у нас остават без втора

...
Заради спрени доставки хиляди деца у нас остават без втора
Коментари Харесай

Хиляди деца у нас остават без втора доза ваксина срещу ротавирус

Заради спрени доставки хиляди деца у нас остават без втора доза от имунизацията против ротавирус. Препаратът не е в наложителния календар, само че се ползва при близо 40% от новородените. Това демонстрират данните на Сдружението на персоналните лекари, което първо алармира за казуса. Медиците упорстват за незабавни ограничения и бърза доставка на нужните количества ваксини. 

Ваксината против ротавирусната зараза е целесъобразна и безвъзмездна. В последните години всеобщо родителите ваксинират децата си с нея, споделя пред Нова телевизияд-р Захаринка Гочева. Препоръката е двете дози да се приложат през месец, само че преди детето да е навършило 6 месеца.

" Има дечица, на които към този момент изтича срокът, в който би могла да се сложи тази ваксина. В момента имам чакащи към 50 деца, което изобщо не е малко ", сигнализира доктор Гочева.

" Поставена ѝ е преди един месец и в момента е интервалът за втория банкет на имунизацията. Вчера бяхме на обзор и ни споделиха, че няма налични ваксини и по-интересното е, че ни обясниха, че не се знае по кое време ще има ", споделя чакаща ваксина за детето си майка. 

Доставката на " Ротарикс " е спряна без авансово предизвестие, споделят от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Така доста деца към този момент са ваксинирани с първа доза.

" Една доза въпреки всичко не построява в цялостна степен имунитет и няма да бъде задоволително, с цел да се защитят децата. Те са изложени на риск от заболяване, хоспитализация и, недай си Боже, други неща ", притеснява се доктор Георги Миндов.

В момента у нас е налична и друга ваксина против ротавирус, само че тя не може да замести втората доза на децата, почнали имунизация с изчезналия артикул.

" Няма по какъв начин да се комбинират, противопоказно е. Алтернативата е родителите да си закупят имунизацията, само че тя надалеч не е евтина, някъде към 100 лв. ", споделя доктор Гочева.

Не цената е казусът, настояват родители. " Проверих в няколко аптеки и от този тип ваксина споделиха, че няма налични. На този стадий сме с вързани ръце действително. Това, което мисля да направя, с изключение на да очаквам, е да се свържа с производителя, с цел да запитвам в този случай какво вършим ", съобщи майка.

Личните лекари упорстват за незабавно решение, с което да се довърши имунизацията на децата. " Да бъдат изяснени като численост и количество и да се достави тази ваксина непременно в периодите, планувани в късата характерност на продукта. Да не се забавя повече от 16-ата седмица от слагане на първата доза ", безапелационен е д-р Миндов

От Здравното министерство дадоха отговор, че водят разговор с НЗОК за това имунизациите скоро да бъдат обезпечени. До обстановката се е стигнало поради забавянето на приемането на бюджета за 2022 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР