Заради спешния вариант за довеждане на вода от рилския язовир

...
Заради спешния вариант за довеждане на вода от рилския язовир
Коментари Харесай

Министър Караниколов: Вода от язовир "Белмекен" до Перник - до 45 дни, в язовир "Студена" има за 32 дни

Заради незабавния вид за довеждане на вода от рилския язовир " Белмекен " до Перник през София трима министри – на стопанската система, на районното развиване и на околната среда, както и кметът на Перник участваха в съвещанието на комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет (СОС). Те бяха поканени от кмета Йорданка Фандъкова, с цел да разяснят предлагането на Министерския съвет, което не може да се осъществя, в случай че СОС не гласоподава " за " на сесията си в четвъртък.

" Снижаването на равнището на водата в язовир " Студена " продължава, макар че Перник е на още по-строг режим. До 10-14 дни ще стигнем до т.нар.мъртъв размер и ще се наложи да черпим вода от главния изпускател ", очерта рецесията кметът на Перник Станислав Владимиров. Той разгласи, че във водопреносната мрежа на неговия град се губят 75% от водата. Затова държавното управление ще вложи средства и за незабавен ремонт на градската ВиК мрежа на Перник.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов изясни, че определеният вид дава най-бързо решение, тъй като действително Перник има вода за 32 дни, в случай че не стартира снеговалеж и южен вятър за топенето му. В момента в язовир " Студена " влизат 115 л/сек, а излизат 260 л/сек., сподели министърът.

Ще се трансферира вода посредством деривации от язовир " Белмекен ", който е цялостен, към язовир " Бели Искър ". Този язовир е с наставление да е цялостен до 60% от размера си, тъй като стената му би трябвало да се ремонтира. След неотдавнашното земетресение в региона на връх Мусала стената е прегледана от специалисти и няма никакви нарушавания на здравината й, увери Караниколов.

От " Бели Искър " водата ще стига до София и резервоара в с. Мало Бучино в Люлин планина. От там ще стартира построяването на 13.5 км тръбопровод до Перник. За цялата тази интервенция са нужни 45 дни, акцентира Караниколов.

До месец май ще се доставя вода на Перник по това трасе, планува той. След това пролетното размразяване ще е понапълнило язовер " Студена " и преносът на вода през София ще спре.

Как ще се дефинира фирмата-изпълнител на трасето от Мало Бучино до Перник и кой дефинира, че то ще коства 25 милиона лв., запита " Дневник ". Министър Караниколов отговори, че компанията е определена към този момент – държавната " Монтажи ".

" Това е тъй като нямаме време за процедури и публични поръчки. Аз мисля, че че за довеждащи водопроводи тази компания " Монтажи " се е занимавала и даже е изграждала язовири ", сподели министърът.

Общинската комисия през днешния ден не гласоподава предлагането на Министерския съвет, тъй като няма направен отчет по въпроса. Той би трябвало да бъде направен до ден-два, да бъде гледан от същата комисия по инженерна инфраструктура и да влезе за гласоподаване на сесията на СОС в четвъртък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР