Заради серията експлозии в Ливан Съветът за сигурност на ООН

...
Заради серията експлозии в Ливан Съветът за сигурност на ООН
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН се събира заради експлозиите в Ливан

Заради серията детонации в Ливан Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира тази седмица на изключително съвещание. То е поискано от Алжир и ще се организира в 15:00 ч. (местно време; 21:00 ч. централноевропейско време), заяви словенското председателство на Съвета.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш към този момент изрази своята угриженост. С оглед на гърмежите той вижда индикации за идна огромна ескалация в Близкия изток.

„ Логиката зад взривяването на всички тези устройства е, несъмнено, това да се направи като предпазен удар преди огромна военна интервенция “, съобщи Гутериш в Ню Йорк.

Съществува „ сериозен риск от трагична ескалация “, продължи Гутериш. Трябва да се направи всичко, с цел да се предотврати това, сподели той.

Комисията на Организация на обединените нации за правата на индивида осъди първото нахлуване, евентуално координирано от Израел, като „ шокиращо “. Според нея офанзивата е нарушаване на интернационалните стандарти в региона на правата на индивида, защото е осъществена против хиляди хора едновременно, без да се знае кой носи устройството сега на нападението или къде и в каква среда се намира лицето. Това би могло да бъде и нарушаване на интернационалното филантропично право. Само съд обаче може да определи окончателно дали обещано деяние нарушава интернационалното филантропично право.

Във вторник стотици пейджъри се взривиха по едно и също време на няколко места в Ливан. Около 2800 души бяха ранени, а минимум дванадесет починаха. „ Хизбула “ упрекна Израел за нападението във вторник и се закани да отвърне на удара. Самият Израел не разяснява.

В сряда последва втора вълна от детонации в Ливан.  По данни на управляващите над 300 души са били ранени при възобновените детонации на голям брой електронни устройства. Девет души също са били убити. Както и предходния ден, съгласно ливански източници от сферата на сигурността се оповестява, че са били наранени доста членове на проиранската „ Хизбула “. Израел също не разяснява тези произшествия.

Досега се знае, че пейджърите са били поръчани и купени от Иран и раздадени на членове на „ Хизбула “, а част от тях са били заредени с еластичен гърмеж.

Ливанското държавно управление разгласи, че се приготвя за възможна огромна израелска офанзива. Според ливанската осведомителна организация NNA ръководителят на държавния комитет за изключителни обстановки Насер Ясин е декларирал:

„ Представихме вероятни сюжети при положение на широкомащабни израелски набези. “

Министерството на образованието е изготвило списък с към 100 учебни заведения, които биха могли да послужат като спешни убежища. Според държавна информация питателните ресурси в Ливан са задоволителни за повече от три месеца.

Здравната система на Ливан е изцяло претрупана вследствие на тежката икономическа рецесия, която от години държи страната крепко в хватката си.

Спасителните служби на Иран оповестиха, че ще вземат със аероплан към стотина ранени. Повечето от ранените, които ще бъдат откарани в ирански лечебни заведения, са получили пострадвания на ръцете и очите, съобщи ръководителят на „ Червения полумесец “ Пирхусейн Коливанд. През идващите часове ще бъдат изпратени 95 пациенти. Преди това Иран изпрати лекари и медицински сестри в средиземноморската страна. Влиятелната шиитска милиция „ Хизбула “, която е била цел на детонациите, е най-важният недържавен съдружник на Техеран.

Взаимният обстрел по границата продължава

През последните месеци неведнъж се показваха опасения, че продължаващият обстрел сред Хизбула и израелските военни може да се трансформира във втора огромна сцена на военни дейности наред с войната в Газа. От началото на войната в линията Газа сред Израел и ислямистката организация „ Хамас “ преди съвсем една година съвсем всекидневно се следят и военни конфликти сред Израел и „ Хизбула “. Още преди гърмежите в Ливан обстановката се изостри доста.

В сряда още веднъж имаше съвместен обстрел. Според личните ѝ изказвания „ Хизбула “ работи в символ на взаимност с „ Хамас “ в линията Газа. Израелската войска разгласи, че от Ливан към Израел са били изстреляни повече от 30 снаряда. Първоначално нямаше известия за жертви. „ Хизбула “ пое отговорност за няколко набези против израелски цели. Ливанската държавна организация NNA заяви за няколко израелски набези.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР