Заради разрастването на епидемията от африканска чума по свинете Българската

...
Заради разрастването на епидемията от африканска чума по свинете Българската
Коментари Харесай

Държавата праща свои ветеринари в свинекомплексите и затяга режима на транспортиране

Заради разрастването на епидемията от африканска чума по свинете Българската организация за сигурност на храните ще вкара наблюдаващи ветеринари във всички промишлени свинекомплекси, които да наблюдават по какъв начин се ползват антиепидземичните ограничения. Без надзор от страната се не разрешава и превозване на животни към кланиците. Това заяви ръководителят на организацията Паскал Желязков откакто след краткотрайно мъртвило следващ - десети, свинекомплекс, се оказа инфектиран и по този начин е наранена към този момент една трета от промишленото свинепроизводство в страната.

Последните два случая са на свързани предприятия на най-големия производител на свинско месо в България - " Бони холдинг " в Шуменско и Варненско. Според организацията в обекта в село Никола Козлево не са били взети нужните ограничения за биосигурност, по какъв начин е проникнала болестта в Брестак към момента се обяснява, само че двете ферми са софтуерно свързани..

Дивите животни, гризачите и неспазването на ограниченията за сигурност от страна на ловците са съществени аргументи за новите случаи, съобщи Желязков, представен от БНР. Констатацията идва ден откакто Министърът на земеделието Десислава Танева удължи до края на месеца разрешението за колективен лов на дива свиня и отстрани възбраната за ловуване в зоните, потвърдено инфектирани с вируса. С отстрел страната се пробва да понижи последователно популацията на диви прасета от близо 100 хиляди на 20 хиляди

От днешните думи на Паскал Желязков, представени от dariknews.bg, обаче се разбра, че са изследвани едвам 740 диви прасета а под 70 са се оказали инфектирани. Шефът на организацията заяви, че ловните дружинки не са спазвали ограниченията за сигурност. Животните не са загробвани, не са взимани проби, а вместо това те са разфасовани и раздавани по къщите, макар че организацията заплаща по 150 лева за всяко умъртвено животно.

От през днешния ден, 9 януари 2019 година, влиза в действие възбрана за придвижването на прасета от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. Забраната е в действие до осъществяване на формален надзор и контрол, доказващ неявяване на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) в свинефермите, употребяваните транспортни средства и в обектите на извънредно предназначение на животните.

От всички умрели свине във всеки свиневъден обект ще се взимат проби от или под контрола на формален ветеринарен доктор, които ще се изследват само и единствено в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР