Заради провален търг пациентите в Югоизточна България може да останат

...
Заради провален търг пациентите в Югоизточна България може да останат
Коментари Харесай

Проф. Тони Веков: Странно е мълчанието на министър Ананиев за кардиохирургията в Бургас

Заради провален търг пациентите в Югоизточна България може да останат без кардиохирургия. Това сподели Тони Веков, декан на фармацевтичния факултет в Плевен и началник на болница „ Сърце и мозък ”.
Проф. Веков сподели още пред bTV, че това безмълвие на министъра /блр. Ананиев/ е необичайно и, че се съмняват в спор на ползи. Той сподели, че е прочел в медиите, че синът на министъра на опазването на здравето работи в „ Аджибадем Сити Клиник”, които би трябвало да изоставен и не си заплащат наема.

Според него Министерство на здравеопазването би трябвало да разгласи нов търг: „ Който го завоюва, да прави кардиохирургия, и да се завършва този проблем в идващите няколко месеца, и това е решението за здравето на пациентите, другояче нещата излизат отвън контрол”.

По малкия екран проф. Веков разкри цялата сага по огромния проблем, който може да остави Югоизточна България без кардиохирургия.

„ Създава се сериозен проблем за всички пациенти освен в Бургаска област, а в цяла Югоизточна България, тъй като кардиохирургията в Бургас обслужва областите Бургас, Ямбол, Сливен, има пациенти от Стара Загора, от Хасково. Другите най-близки кардиохирургии са в Пловдив и във Варна, където дистанциите за незабавни случаи са съществени.

Причината е проваленият търг от някогашния наемател на кардиохирургията „ Аджибадем Сити Клиник”, който беше извършен през януари и който някогашният наемател завоюва със сума от 204 000 лева Ние се класирахме – „ Сърце и мозък”, на второ място”.

Той добави, че изискванията на търга са били, в случай че първият спечелил се откаже, се класира вторият.

„ Аджибадем Сити Клиник” са се отказали, а актуалният контракт е изминал на 19 февруари, добави той.

„ Ние бяхме оповестени за победител в търга, само че не можем да влезем във притежание, Аджибадем не напущат парцела и няма мощ все още, която може да ги извади от непозволено населявания държавен парцел.

По думите на проф. Веков, това ще докара до закриване на тази хирургия и казусът ще бъде още по-голям:

„ Защото всички кардиологии, които работят в района, с цел да обслужват пациенти, по договорите им с касата, те са задължени да имат контракт с кардиохирургия. Ако няма кардиохирургия в Бургас, ще би трябвало да бъдат прекъснати договорите на инвазивните кардиологии в другите лечебни заведения, и става още по-страшно за пациентите”.

Мажоритарният притежател на болничното заведение е страната, принципалът е министърът на опазването на здравето, добави той.

„ Болницата има изпълнителен шеф, разговаряли сме с него. Той ни уведоми, че е изпратил комисия да одобри пространствата, Аджибадем са отказали да изоставен. При това те не заплащат и никакъв наем сега. Той е алармирал прокуратура, съд, към момента нямаме решение. Ние също сме алармирали Министерството на здравеопазването, че ние сме втори и желаеме да влезем във притежание на пространствата.

Наемът, с който ние бяхме втори в търга, е 200 000 лева Това е един доста сериозен месечен наем, с едни постъпление от най-малко 1,8 млн. годишно, които биха оздравили необикновено добре държавната бургаска болница.

Наемът до момента е бил към 7000 лева, доколкото знам, или 80 000 лева на година. Сега годишно ще бъде 1 милион и 800 000. Техният контракт за 10 година е 800 000. А сегашният препоръчан наем за 10 година е 18 млн.”.

Болницата би могла да ги влага в развиване на други отделения, закупуване на инсталация, поправки, заплати на лекари и здравни експерти, сподели още той.

Проф. Веков изясни, че са се срещали с министъра и със зам.-министъра откакто е бил извършен търга и откакто Аджибадем са спечелили търга и по-късно са се отказали.

„ Изведнъж Министерство на здравеопазването взеха решение да създадат държавна кардиохирургична болница на мястото на „ Аджибадем Сити Клиник”. Вместо да получат 18 млн. за 10 година, те ще би трябвало да влагат най-малко 10 млн., на данъкоплатците”.

Професорът беше безапелационен, че имат подготвени експерти, които могат да стартират работа незабавно в Бургас, имат и налична инсталация, планове да вършат роботизирана кардиохирургия с робот Да винчи, каквато не съществува на Балканския полуостров”.

Той сподели, че са подсигурили на всички, които работят там, че ще продължат да работят, само че при по-добри условия.

По думите му, министърът не е анулирал търга юридически, само че е съобщил, че желае да прави държавна кардиохирургия.

„ Не можах да намеря някаква логичност в това нещо, в случай, че би трябвало доста сериозна инвестиция, а министерството няма пари и когато има частни вложители, и са подготвени да влагат и да заплащат големи наеми, внезапно страната да реши тя да прави кардиохирургия, наподобява странно”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР