Заради протестите бе нарушено производството на петрол в Казахстан, която

...
Заради протестите бе нарушено производството на петрол в Казахстан, която
Коментари Харесай

Протестите в Казахстан доведоха до нарушения в добива на петрол

Заради митингите бе нарушено производството на нефт в Казахстан, която е член на групата ОПЕК плюс, само че въпреки всичко работата в трите съществени петролни залежи в страната продължава, оповестява Българска телеграфна агенция.

Казахстан е най-големият производител на нефт в Централна Азия и е на 12-о място в света по величина на потвърдени запаси на недопечен нефт в света, съгласно Американската организация за информация за енергетиката.

През 2020 година Казахстан произвеждаше по към 1,8 милиона барела нефт дневно. Казахстан е втората страна производител на нефт в групата ОПЕК плюс след Русия.

Черното злато е представлявало 21 % от казахстанския Брутният вътрешен продукт през 2020 година, съгласно Световната банка. Казахстан, който е и деветата най-обширна страна в света, е богат на манган, желязо, хром и въглища. Казахстан разполага също и с вторите най-значими в света разпознати ресурси на уран, съгласно годишният отчет за суровините в света на френския изчерпателен кръг Циклоп.

Казахстан е снабдител за френските атомни централи и има дял от 40 % в международното произвеждане на уран, съгласно данни на консултативната група Си Ар Ю кънсълтинг. Засега митингите не засягат производството на уран, защото урановите мини са в отдалечени региони, значително пощадени от митингите конфликтите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР