Заради продължаващата суша в Добричкия регион, който е сред най-големите

...
Заради продължаващата суша в Добричкия регион, който е сред най-големите
Коментари Харесай

Заради сушата в Добричка област се очаква да бъдат засети по-малко площи с царевица

Заради продължаващата суша в Добричкия район, който е измежду най-големите производители в страната на фуражно зърно, се чака да бъдат засети по-малко площи с царевица. Пролетната сеитба стартира по-рано, с цел да бъде употребена и дребното насъбрана влага, която е с 80 на 100 под нивото на запасите по отношение на същия интервал на предходната стопанска година, разяснява ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ от януари до момента падналите превалявания в района са със 180 литра на квадратен метър по-малко. "Април настъпи с по-висока температура - 22 градуса и с вятър, което в допълнение изсушава чернозема, разясни ръководителят на браншовата организация. Зърнопроизводителите се надяват да не се повтори сушавата 2007 година, когато годишна продукция от царевица и слънчоглед на практика не бе прибрана ", сподели Жекова.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите добави, че към този момент е мъчно да се каже с какъв брой ще бъдат редуцирани площите с царевица още повече че земеделските стопани разполагат с доста посевен материал след удобната предходна година за развъждането на фуражната просвета. Възможно е зърнопроизводителите да заложат повече на слънчогледа, който е по-издръжлив на засушаване.

В Добричкия район по данни на регионалната дирекция "Земеделие " в пролетната акция до момента са засети 35 650 декара с царевица и 97 600 декара със слънчоглед като в някои общини сеитбата на фуражната просвета не е почнала. През предходната стопанска година зърнопроизводителите прибраха царевица от 1 015 000 декара с рекорден за последните години междинен рандеман от 816 кг, а реколтата от маслодайната просвета доближи приблизително 301 кг в над 724 000 декара масиви.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР