Заради проблемите с преминаването към изцяло електронно предписване на антибиотици

...
Заради проблемите с преминаването към изцяло електронно предписване на антибиотици
Коментари Харесай

Здравният министър обяснява пред комисия в НС за проблемите с електронните рецепти

Заради проблемите с прекосяването към напълно електронно определяне на антибиотици и антидиабетни медикаменти здравната комисия в Народното събрание ще изслуша отрасловия министър Христо Хинков, както и ръководителите на Агенцията по медикаментите и сдружението " Информационно обслужване ".

Връщане на пациенти от аптеките, поради софтуерни проблеми или липса на изписания медикамент, неспособност на зъболекари да изписват електронни предписания, защото не са разучили технологията - по този начин минава първата седмица от отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и медикаменти за надзор на диабета.

От Българския лекарски съюз желаеха неотложно връщане на смесения модел на издаване на предписания за избран интервал, а в петък заплашиха с митинги, в случай че министерството не се съобрази с настояванията им.

Здравният министър Христо Хинков съобщи няколко пъти, че връщане обратно няма.

В края на седмицата изясни пред Нова телевизия, че за 4 дни са издадени 70 000 електронни предписания, а изпълнените са 65 %. Според него няма нарушаване в правата на хората за достъп до лекуване.

По-рано Хинков увери, че до две седмици ще бъдат изгладени проблемите в отпущането на медикаменти с електронна рецепта.

Междувременно незабавните медици приканиха да им се позволи да изписват антибиотици с хартиена рецепта, защото сега са принудени да изпращат прегледаните от тях пациенти при персоналните им лекари.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР