Заради проблем с водата обявиха частично бедствено положение в 3

...
Заради проблем с водата обявиха частично бедствено положение в 3
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в Благоевградско заради проблеми с водата

Заради проблем с водата оповестиха отчасти бедствено състояние в 3 общини в подножието на Рила. Старото водохващане към селата Мурсалево, Слатино и Смочево, намиращи се край Благоевград, е готово да рухне и да остави обитаемоте места без никаква питейна вода. Съоръжението е на повече от 70 години и в никакъв случай до в този момент не е ремонтирано. Нужен е незабавен ремонт, а средства към момента не са обезпечени.

Пресъхнали чешми или наводнени къщи - това е всекидневието на фамилията на Илга Медарска от Мурсалево. Всяко лято в селото са на воден режим, а през зимата резервоарът над дома ѝ прелива и наводнява нейния и прилежащите парцели.

" Освен, че сме без вода с дни и се постанова да пълним бидони, туби и така нататък, с цел да има въпреки всичко някаква вода, когато има вода наводнява къщите. То просто не се търпи към този момент! ", сподели Илга Медарска.

Днес питейната вода в селото е относително чиста.

" Когато вали тя е напряко кафява. Когато переш бели чаршафи те стават тъмни, не бели, стават бежови ", съобщи Илга Медарска.

Почти във всеки дом в Мурсалево има развалени електроуреди.

Ето какво споделиха някои от тях:

" Пералните ни се разтурат, поработи какво поработри една година две и требва да се купи нова, е преди два месеца съм си купил нова, доста е огромен казуса ".

" На втори едно от внучетата ми беше в болничното заведение стомашно-чревна зараза от хубавата вода. Даже от време на време сме се принуждавали да пълним от тука туби по 10 литра, пълнили сме вода по две – три туби, с цел да изкъпем детето за детска градина, парадокс и най-лошото, което е – усилват водата, цената на водата подвигат ".

Същите проблеми имат и в селата Слатино и Смочево.

" От 1 юли се разгласи отчасти бедствено състояние в нашата община засягащо село Слатино, казусът в действителност е от доста време. Време е да се направи този ремонт, тъй като в действителност в 21 век хората да са без питейна вода не е обикновено ", сподели Стефан Тачев, кмет на община Бобошево.

Областната администрация в Кюстендил ще извърши незабавни аварийно-възстановителни действия на водохващането, което зарежда трите села в подножието на Рила. Водят се договаряния и със строителна компания, която да построи байпас на 70-годишното оборудване. Това обаче ще реши единствено отчасти казуса поради старите и компроментирани водопроводни тръби.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР