Заради пресъхване на язовир Студена от 18 ноември Перник е

...
Заради пресъхване на язовир Студена от 18 ноември Перник е
Коментари Харесай

Част от водата за Перник е отивала в Радомир, установи проверка

Заради пресъхване на язовир " Студена " от 18 ноември Перник е на воден режим

© Георги Кожухаров Част от водата, която е трябвало да зарежда язовир " Студена " за доставяне на Перник, е отивала в Радомир. Това демонстрира инспекция, направена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), специалисти на Басейнова дирекция и община Перник след сигнал на регионалния шеф Ирена Соколова за отклонение на води от язовира, заяви екоминистерството. От 18 ноември регионалният град е на воден режим поради пресъхване на язовира. За намаляването на водата в язовир " Студена " се е знаело от лятото, само че ограничения не са взети, а институциите си трансферират виновността една на друга.

Междувременно няколко медии, измежду които и " Дневник ", оповестиха, че поради водната рецесия се чака Соколова да бъде освободена като регионален шеф на Перник. Това може да стане на държавното съвещание в сряда. След като преди няколко дни протестиращи в града желаеха оставката й поради бездействието й, по неофициална информация в петък същото е направил и министър председателят Бойко Борисов. За правоприемник на Соколова се спряга някогашният кмет на пернишкото кметство Изток Емил Костадинов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отклоняване

Представители на трите институции са създали изключителна инспекция в петък и са открили, че водата от един от източниците, захранващи " Студена " – " Врелото ", е постъпвала във водовземна шахта. Малка част от нея се е отвеждала към язовира, а останалата част посредством тръба е отивала в помпена станция " Крапец " за водоснабдяване на град Радомир. Тази скица на подаване на вода по принцип е позволена от Министерство на околната среда и водите, само че единствено при спешни обстановки.

При самия оглед помпената станция не е работела, като водата от шахтата е преливала и по дерето се е включвала в язовира. По данни на дежурния обаче станцията е спряла да работи едвам на 28 ноември. Това изяснява за какво след тази дата притокът към " Студена " се усилва съгласно справката на ВиК - Перник.

При инспекцията е открито също, че Водноелектрическа централа " Студена ", който се стопанисва от ВиК, не работи. Устройството обаче, с което допреди седмица е било отчитано количеството вода, което се черпи от язовира, в това време е било демонтирано. От екоминистерството не дават повече информация за този случай.

Към двете огромни предприятия в града – металургичния цех " Стомана индъстри " и " Топлофикация Перник ", сега не се подава вода за промишлени потребности, защото савакът, през който става това, е бил затворен и запечатан с лепенка на ВиК, е открила инспекцията.

Още инспекции

От екоминистерството показват, че инспекциите не престават. Ще бъде изискана информация от електроразпределителното сдружение за електрическата енергия, употребена от помпена станция " Крапец ", с цел да се откри по неоспорим метод какво количество вода е отклонявано към Радомир и не е влизало в язовир " Студена ", споделиха от там.

Самият Радомир се зарежда с вода от източника " Сиреняците " и от подземни води. Затова от Министерство на околната среда и водите ще изискат информация за помпената станция, в която влиза водата от " Сиреняците ", както и за употребените количества подземни води през последните шест месеца, като задачата е да се види дали градът в действителност е имал потребност да употребява вода от " Врелото " на Перник. Костов: Борисов да не слуша министрите по тематиката

Премиерът Бойко Борисов би трябвало самичък да вземе решения във връзка с водната рецесия и да не се доверява на отрасловите министри, тъй като те са част от казуса и ще му показват друга картина. Това съобщи някогашният министър-председател на страната Иван Костов пред Българска национална телевизия. По думите му забележителна част от администрацията и даже самите министри демонстрират недоумение и неглижиране на проблемите във водния бранш. " Те не схващат и евентуално не са в положение да наложат осъществяването на тези доста положителни решения, които са планувани. Това е доста огромен проблем и това не сочи единствено проблеми във водния бранш, явно е, че би трябвало да се огледа встрани ", съобщи Костов. Затова съгласно него министър председателят " няма на кого да се довери ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР