Заради повишените цени в строителството държавата ще търси начини да

...
Заради повишените цени в строителството държавата ще търси начини да
Коментари Харесай

Търсим как да компенсираме фирми, които строят с публични средства

Заради нарасналите цени в строителството страната ще търси способи да компенсира компаниите, които строят обекти с обществени средства. Това стана ясно след среща на министъра на районното развиване Виолета Комитова с управлението на Строителната камара.

Според министър Виолета Комитова най-големият риск са започнатите, само че незавършени планове от настоящия програмен интервал, крайният период за приключването на които е 2023 година.

" Мислим и двете страни в тази посока - по какъв метод, по какъв механизъм, с какви проценти, за кои типове действия и по какъв начин да мислим за отплата, спомагателни средства за стартирани градежи, с цел да можем да ги довършим. В максимален риск са всички стартирани прокти. Ние ще се борим първо за тези планове ", сподели тя.

Илиян Терзиев - ръководител на управителния съвет на Камарата на строителите, съобщи, че от камерата са поели ангажимент да обобщят в какъв размер са нужните средства по започнатите обекти, за които се чака повишаване поради нарасналите цени на тока, на строителните материали и забавянето на доставки:

" Разделяме нещата на две - на екшън проект, който би трябвало да се случи доста бързо - компенсацията на към този момент тръгнали и разрастващи се контракти - и по това по какъв начин ще би трябвало да продължим по един дълготраен проект, в който цените би трябвало по този начин да се образуват и по този начин да се извършват, че на всеки стадий да е ясно, според от запаси, от цена на горива, на ток, вода и изключително на материали, доставките се бавят. Това, което сега се задава, е, че по тези аргументи, може би ще има обекти, които няма да могат да се завършат и това оскъпява плана ", изясни той.

Очакваното компенсиране на цени е за обществени обекти в градеж.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР