Заради повишената заболеваемост в страната над 90% от болничните легла

...
Заради повишената заболеваемост в страната над 90% от болничните легла
Коментари Харесай

Анестезиолог: Над 90% от COVID леглата са вече заети

Заради нарасналата заболеваемост в страната над 90% от болничните кревати за пациенти с COVID-19 са към този момент заети. Това съобщи доктор Иван Колчаков, анестезиолог и реаниматор в УМБАЛ " Софиямед ".

" В нашата болница, както на практика и в огромните софийски лечебни заведения, а виждам и че в страната е по този начин, към този момент възходящата наклонност на заболели и превишаващия брой на тези които изписваме, докара до липса на кревати и над 90% към този момент са заети. За да влезе някой - различен би трябвало да бъде изписан здрав или да имаме смъртен случай ", съобщи доктор Колчаков пред NOVA.

" Всеки час даваме информация в РЗИ и всяко свободно легло се заема. Имахме разкрити 150 кревати за лекуване на COVID-19 ", уточни той. След заповедта на здравния министър в лечебното заведение са разкрити нови и в този момент броят им е 180.

" Надяваме се тези 10 дни да пречупят кривата за заболеваемостта. Все още не сме достигнали пика на ноемврийската втора вълна на пандемията. Но какво ще стане - следим всеки ден ", акцентира доктор Колчаков.

Според него на обстановката не може да се гледа моментно. Пандемията към момента не е минала и резултатите ще се видят след нейното привършване.

" Безспорно има директна връзка сред ковид и смъртността, в случай че една нация е във водещи позиции в отрицателната ранглиста по заболеваемост и смъртност по сърдечно-съдови и онкологични болести. През ноември имахме интервал, през който смъртността беше два пъти по-голяма по отношение на същия месец на миналата година. Което демонстрира, че коронавирусът изобщо не е за подценяване. От тази позиция би трябвало да се държим отговорно. Сега плащаме цената на коледно-новогодишните купони ", безапелационен е медикът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР