Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години

...
Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години
Коментари Харесай

Заради глобалното затопляне: Отглеждаме киви и лимон, вместо червена ябълка

Заради повишението на температурите у нас е допустимо след години да отглеждаме пшеница освен в Добруджа, предвиждат учени. И още - да се грижим за култури, които не са присъщи за нашите географски ширини, като киви да вземем за пример.

Преди 40 години родителите на Костадинка Георгиева засаждат ферма с киви. Почвата към Петрич се оказва подобаваща. „ Почвата е доста богата на хранителни субстанции и хумусът е доста характерен. При нас е единствено слънце и вода! ”, споделя Костадинка, представена от bTV.

Заради трайното стопляне у нас, с изключение на киви и лимони, ще можем да отглеждаме и сортове грозде присъщи за Южна Италия. Но да си мислим, че ще произвеждаме банани, портокали и всякакви други от вида на манго, това е в границите на фантастиката, безапелационен е проф. Валентин Казанджиев, " Агрометеорология " в Национален институт по метеорология и хидрология. А поради повишението на температурите става по-труден добива на алена ябълка. Нейният цвят се получава единствено при по-ниски градуси.

Според проф. Валентин Казанджиев, известните в предишното блестящо червени ябълки ще бъдат розово червени. Фермери на юг споделят, че разлика във усета сред родното и непознатото киви има.

„ По- сладко е, по- сочно, до момента в който вносните кивита от Нова Зеландия или от Гърция да вземем за пример, са по- кисели ”, изяснява Костанидка Георгиева. Агрометеоролозите предизвестяват, че времето може да ни изненада и с значителни превалявания, и с интервали на засушаване. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР