Заради покачването на валутните курсове се увеличава броят на туристите,

...
Заради покачването на валутните курсове се увеличава броят на туристите,
Коментари Харесай

Нашенци на талази атакуват Одрин!

Заради покачването на валутните курсове се усилва броят на туристите, които идват от България и Гърция да пазарят в Одрин и региона, оповестява " Марица ". 

Левът поскъпна до 17,88 TRY, съгласно " Google финанс ", като гони психическата граница от 18 TRY. 

Официалният обменен курс на Еврото доближи до рекордните 35 TRY, a доларът е 31,95 TRY. Грам злато е 2200 TRY. 

Тази тенденция на обезценяване на турската лира продължава от няколко седмици и се чака да продължи най-малко до края на месеца. 

Според обменният курс на Българска народна банка левът през днешния ден се разменя за 17,73 TRY, а 100 лири към този момент са 5,63 лева

Идващите от България се отбиват първо на пазара Улус, където може да се откри всичко. Единственото предписание е да се пазарите. Също така не е за предпочитане да плащате в левове, евра или с карта. Всички избират кеша в турски лири. Тогава и пазаренето е най-изгодно. Повечето от нашенците идват в ранни зори, пазарят и се връщат по родните си места следобяд или по здрач.

Търговецът на пазара Улус, Мурат Ахмет показа за организация Демирьорен (DHA): „ Много сме удовлетворени, че българите идват. Те не умеят да се пазарят. Просто ги оставете да пазарят. Купуват доста. За наше благополучие те не престават да идват. Ако не бяха те, нямаше да можем да продаваме нищо тук ", съобщи той.

Магазинерът Салих Мъзрак съобщи: „ Идват на тълпи… 5 лв. са към този момент 90 лири… Купуват тениски, панталони и долни дрехи. Купува всичко от А до Я за 100 лв. и се връщат в България. Турция е преференциална страна за тях. Пазарът Улус е интернационален пазар. Ние одобряваме 10 хиляди туристи дневно “, добави той.

Българските туристи избират да пазарят в разнообразни точки на Одрин и покрайнините, съгласно потребностите. Не са малко и тези които отиват до Лозенград и даже до Тукирдагъ, като се надяват, че цените там са още по-изгодни. 

Поради разликата в обменния курс туристите от България и Гърция пазаруват доста преференциално. Важно е да се знае, че можете да пазарувате с кредитна карта без проблем в моловете и магазините от известните турски и интернационалните марки.

В Одрин интензитетът на граничните пунктове продължава най-вече през уикендите. Напоследък на входа за България инспекциите станаха още по-сериозни, поради идното ни влизане в Шенген. Но непрекъснатото повишаване на еврото и лв. усили броя на българските туристи, идващи в Одрин за всекидневно извършване на покупки.

По данни на турската районна дирекция " Митници и външна търговия на Тракия "  този месец 42 967 българи са влезнали в Одрин през граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево. Властите обявиха, че броят на хората, идващи в окръг Одрин за извършване на покупки, в това число и ГКПП-тата с Гърция е над 50 хиляди души.

Кемал Чингьоз, президент на Камарата на търговците и занаятчиите в Одрин, съобщи: " Пристигането на българи освен е от изгода за стопанската система на Одрин, само че също по този начин способства за стопанската система на страната. Виждаме, че търговците вършат непрестанно нараствания, само че това е тъй като и цените в Турция всекидневно се повишават. Ние водим инспекции за спекулативно нараснали цени. Надяваме се нашите другари от България и Гърция да могат да пазарят елементарно и прелестно в нашия окръг и да знаят, че постоянно са добре пристигнали тук. "

Чингьоз съобщи, че преди години турците са ходели в България за извършване на покупки, само че в този момент, заради резултата на валутния курс, българите идват в Турция.

Той добави:  " В момента над 80 % от потреблението на десерти в Одрин е от българи. Освен това те купуват множеството козметични артикули и почистващи препарати от нашите магазини. Взимат всичко, няма нещо, което да не вземат. Освен това, като дойдат, харчат най-малко към 1000-1500 лв. дневно. Нямам статистическа информация, само че това е, което чуваме. "

Чингьоз добави: " Одрин не е изгубил българските си клиенти, нито би трябвало да го прави. Поради тази причина търговците носят огромна отговорност. Те би трябвало да бъдат рационални, изключително с цените. Те не би трябвало да надуват прекалено много цените “, заключи той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР