Заради по-изгодните цени на стоки и горива, гърците не спират

...
Заради по-изгодните цени на стоки и горива, гърците не спират
Коментари Харесай

Гърци идват да си пазаруват евтино храна и гориво у нас

Заради по-изгодните цени на артикули и горива, гърците не стопират да пътуват до България. Цените на бензина в южната ни съседка надвишиха 2 евро и 50 цента за литър, което е и повода поданици на Северна Гърция да зареждат у нас, съобщи Българска национална телевизия.

Търговци в Петрич и Сандански регистрират растеж на потребителите от южната ни съседка, които идват на пазар за хранителни артикули.

Пазаруващите в България са главно от Серес, Драма, Кавала и по-малките обитаеми места в северната част на Гърция. Разказват, че идват да купуват хранителни артикули, най-много поради цената им - самун, сирене, всички локални артикули са по-евтини от гръцките. Някои обаче настояват, че в Гърция е по-скъпо, само че е по-хубаво и качествено.

В магазин за хранителни артикули в Сандански продават главно артикули локално произвеждане. Те са и желани от гърците, съгласно притежателя, който споделя, че се търсят най-много сирене и кашкавал. Твърди, че имат постоянни клиенти, възрастни хора, които познават продуктите. Освен че са по-евтини, са и качествени.

Повечето бензиностанции в региона на граничен пункт " Кулата ", Петрич и Сандански също регистрират повишен брой клиенти от Гърция.

" Да, да по на ниска цена е, на половина. Например бензин за литър там е 2.80 евро, тук е 1.80. Едно евро и повече по-малко ", споделя Ираклис Андреадис.

Заради нараствания импорт на артикули от България се чака в околните дни на граничен пункт " Промахон " да стартира работа непрекъснат екип по надзор на вносните артикули, оповестява Българска национална телевизия.

В същото време гръцки фермери внасят фураж от България, с цел да устоят на рецесията. Местни фермери оповестяват, че към този момент липсват фуражи и внасят непосредствено от България, само че на висока цена и при скъпи транспортни разноски. Настояват за незабавна реакция на министерството на аграрното развиване, съобщи БНР.

В резултат на неналичието на фуражи и високата им цена, животновъдите понижават броя на стадата. Количеството мляко също внезапно е спаднало, а оттова идва и непрекъснатото повишаване на цените на млечните артикули. Литър мляко е на цена 1 евро и 50 цента, което не е рентабилно за произвеждане на кашкавал и сирене. С 30% е намаляло количеството на месото за вътрешния пазар.

В същото време държавното управление приканва хората да не се запасяват с храни, тъй като има задоволителни количества.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР