Заради пандемията от COVID-19 в ИТ сектора в България се

...
Заради пандемията от COVID-19 в ИТ сектора в България се
Коментари Харесай

В ИТ сектора има отлив на проекти и се освобождават хора

Заради пандемията от COVID-19 в ИТ бранша в България се вижда отлив на планове и на аутсорсинг компании, само че към този момент се освобождават и фрагменти. ИТ сферата в България е тясно обвързвана с компании в Западна Европа и Съединени американски щати. Много от огромните бизнеси пострадаха, респективно това се отрази и на компаниите у нас.

Това демонстрира анализът на Милен Ганев, съучастник в българската софтуерна компания Е-CARD. Според него когато има световна икономическа рецесия, постоянно се регистрира спад в ИТ бранша. Забелязва се заледяване в растежа на възнагражденията на експертите в сферата, защото в последните години бяха изкуствено повишени. Има задържане на равнищата и даже лек спад в заплащането.

Вследствие на рецесията е доста евентуално да станем очевидци на по-голям баланс сред търсене и предложение на фрагменти. Има смяна в динамичността на пазара и експертите са по-малко склонни да рискуват и сменят работата си в сегашната обстановка, изясни Ганев. В част от компаниите последваха съкращения, понижаване на работното време и даже на заплащането - нещо немислимо единствено допреди няколко месеца.

Рецептата за справяне е иновативност и образование на хората. „ В момента липсват качествени експерти на българския пазар, тъй като университетите не създават такива. Те образоват доста студенти, само че дават единствено начално равнище “, разяснява Милен Ганев. Фирмите в допълнение би трябвало да влагат в тяхното образование, което лишава време. Затова съгласно него в този момент е моментът университетите да трансформират бързо своите стратегии и да ги приведат по отношение на условията на бизнеса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР