Заради пандемията много бизнеси се отказаха от това да се

...
Заради пандемията много бизнеси се отказаха от това да се
Коментари Харесай

Сега му е времето

Заради пандемията доста бизнеси се отхвърлиха от това да се популяризират или орязаха рекламните бюджети. За Гугъл и Фейсбук загубите от реклама ще са почти 44 милиарда $ съгласно анализатор от Cowen & Co. За марките обаче няма по-добър миг да започват нова акция. Данни от предходни рецесии демонстрират, че в тези, които се нареждат в сходни интервали, се радват на по-голяма непоклатимост по-късно. Тук обаче не приказваме просто за поврат, а за едни от най-големите промени в държанието в миналото, което прави предизвикването за маркетолозите даже още по-голямо.

Защо тази криза е толкоз значима?

Като маркетолози, нашата работа е да променяме държанието на потребителите. това е предизвикателно, тъй като хората имат открита рутина и лимитирано внимание. Тенденцията да отвориш Instagram, когато отключиш телефона си или да грабнеш избран бранд сапун от магазина не всеки път са неща, които сме обмислили и сме решили да създадем. Те са привички.

За да накараме клиентите да трансформират един табиет в интерес на нашата стока или услуга, нормално имаме потребност от причина. Често това значи обособяване на средства за грабващи вниманието акции, предложение на понижения, разработка на артикули.

Заради изключителното състояние, въведено поради COVID-19, имаме солидно нарушаване в навиците. Хората всеобщо се местят онлайн, готвят повече и тестват нови козметични процедури в домашни условия. Има толкоз доста неща, които не вършат сега – пътувания в чужбина, хранене на открито.

Нещата към този момент се възстановяват, само че даже и това да се случи, навиците може да са се трансформирали. Например може да си купите избрана марка тоалетна хартия поради мястото ѝ на рафта в магазина, само че в случай че онлайн същият артикул не е измежду предложените в даден уебсайт за електронна търговия, ще го купите ли?

Маркетинг без бюджет

Разбира се, не всички могат да си разрешат маркетинг в тези времена. Например за P&G е елементарно да приказва за увеличение на рекламния си бюджет, откакто продажбите са с 10% нагоре.

За всички останали, в този момент е съвършеният миг да обърнете внимание на контент маркетинга си. Той не се нуждае от огромен медиен бюджет, тъй като в случай че е добър, хората ще желаят да го гледат. Обикновено хората са заети и би трябвало да им покажете за какво би трябвало да ви извърнат внимание. Но в този момент, поради измененията в държанието, те търсят какво да вършат. Освен това евентуално към момента имат куп въпроси, на които можете да отговорите посредством наличие.

Сега му е времето

Повечето хора, които познавам, интензивно заобикалят брандираното наличие. Но с огромните промени в всекидневието ни това е опция за марките да предложат някаква стойност на клиентите в този момент, когато множеството от тях са подготвени да ни ислушат. И когато се върнем към естественото, марките, построили взаимоотношения по време на рецесията, ще са в най-хубавата позиция за напредък.

Мишел Уайлс, съветник в McKinsey и съосновател на OceanBottle, за Medium.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР