Заради отводи на всички съдии в Районен съд – Бяла

...
Заради отводи на всички съдии в Районен съд – Бяла
Коментари Харесай

Заради отвод на съдиите в Бяла Слатина ще съдят Ценко Чоков в Плевен

Заради отводи на всички съдии в Районен съд – Бяла Слатина най-новото дело против някогашния кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков бе препратено от Върховния касационен съд (ВКС) в Районния съд в Плевен. Производството пред Върховен касационен съд е формирано по реда на член 43, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс за смяна на локалната подсъдност за разглеждане на н.о.х.д. № 61/2019 година на Районен съд – Бяла Слатина, оповестяват от съда.
Делото е формирано по импортиран в районен съд – Бяла Слатина обвинителен акт против Чоков с обвиняване за осъществено закононарушение по член 311, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 Наказателен кодекс (документно закононарушение при изискванията на продължавано закононарушение, осъществено от длъжностно лице, което в кръга на службата си съставяло публични документи, в които удостоверявало погрешни условия или изказвания, за да бъдат употребявани тези документи като доказателства за тези условия или изявления). Прокуратурата за повторно съобщи на съд някогашния кмет на Галиче за документно закононарушение при започване на февруари т.г. Според обвиняването, в интервала от 05 март 2012 година до 16 декември 2013 година Чоков, в качеството си на длъжностно лице – до момента в който още е бил кмет на Галиче – в кръга на службата си, съставил публични документи с погрешно наличие. Сред тях имало пълномощни, разнообразни заявления по Данъчно-осигурителния кодекс и по Закона за нотариусите и нотариалната активност. Като упълномощители и декларатори в тях попадали трите имена и подписите на четиринадесет лица от разнообразни обитаеми места в страната.
Първото дело за документно закононарушение, по което Чоков бе обвиняем, е от март 2016 година. Той обаче бе оневинен на две инстанции по него, а по-късно основният прокурор Сотир Цацаров изиска обновяване на делото. Софийският апелативен съд (САС) обаче дефинитивно отхвърли възобновяването му през ноември 2017 година.
По актуалното делото против Чоков, с предписание от 20 февруари 2019 година на ръководителя на Районен съд – Бяла Слатина делото е изпратено на Върховен касационен съд заради неспособност съдът, на който делото е подсъдно, да образува състав, защото всички съдии от този съд са се отвели от разглеждане на делото и правосъдното произвеждане по него е прекъснато.
Всички съдии от състава на съда са се отвели заради съществуване на основанията по член 29, алинея 1, т. 7 и по член 29, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс – заради родствени връзки с прокурор по делото, заради близки и родствени връзки с потърпевши и заради изявления в медиите, в които е изразено подозрение в безпристрастността на магистратите в правосъдния регион, във връзка на които е почнала инспекция от Търговско дружество "Национална сигурност ".

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че поради невъзможността за формиране на състав в съда, на който делото е подсъдно по разпоредбите на локалната подсъдност, то следва да бъде изпратено за разглеждане от различен, идентичен по степен съд, а точно – Районен съд – Плевен, който географски е ситуиран в териториална непосредственост, а въпреки това се явява и самостоятелен по разпоредбите на функционалната подсъдност. Решението е дефинитивно.
Бившият кмет на Галиче е обвиняем и по друго дело – като уредник на незаконна група за похищение, побой и палеж на кола. Той към този момент получи присъда от 4 години и половина затвор по това обвиняване от Специализирания углавен съд и делото се намира в горната инстанция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР