Заради Омикрон - спешна среща на здравните власти с водещи

...
Заради Омикрон - спешна среща на здравните власти с водещи
Коментари Харесай

Здравните власти и експерти обсъждат COVID мерките

Заради Омикрон - незабавна среща на здравните управляващи с водещи специалисти по вирусология. Те ще обсъдят обстановката с пандемията у нас и потребността от в допълнение стягане на ограниченията. Срещата ще води основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Преди дни той съобщи, че страната ни ще проучва опита на другите страни в борбата с Омикрон. Експертът не изключи и вид да се наложат промени в ограниченията при положение, че здравната система стартира да се задъхва. Според Кунчев това ще се случи първо на локално равнище - в областите с по-високо разпространяване на новия вид.

Два експертни съвета в здравното министерство деликатно ще проучат какви ограничения са приложени в обособените европейски страни. След това ще преценяват дали и какви нови ограничения да се приложат и у нас, с цел да се ограничи разпространяването на Омикрон.
До края на януари Омикрон ще бъде преобладаващ у нас
Омикрон ще стане преобладаващ в България до края на януари. Прогнозата е на основният държавен здравен контрольор. Доцент Ангел Кунчев съобщ...
Прочети повече
" Но съгласно мен най значимата мярка, дори и две, към този момент са подхванати. Едната е, че за групата с най-голям риск от развиване на затруднение, хората над 65 години, с решението на Министерски съвет за обосноваване със 75 лв. при към този момент направена или идна през първото шестмесечие имунизация. Другото, което направихме е, че съкратихме интервала за бустер доза ", съобщи доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Наблюденията досега демонстрират, че точно имунизираните с бустер доза са минимум наранени от Омикрон. Днес пред имунизационния център на " Пирогов " се изви опашка от искащи да се имунизират. Според Ангел Кунчев ограниченията, които ще се подхващат, зависят от разпространяването и броя хора, които Омикрон ще засегне. Вероятността за използване на крайни ограничения обаче не е огромна.

" Това, с което не можем да създадем компромис и няма да се съгласим, макар натиска, макар желанието на разнообразни хора, в това число сдружения, производители и туризъм. Не можем да създадем компромис със здравето на хората и с това да сложим на колене здравната система и тя да не може да си извърши отговорностите. Това са двата основни момента, които ще въздействат върху решенията ", съобщи доцент Ангел Кунчев.

Ангел Кунчев добави, че е допустимо да има и прикрито разпространяване, защото не са малко хората, които си вършат бързи проби вкъщи и не се записват като позитивни, а се самоизолират.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР