Заради огнения ад гръцкият премиер Кириакос Мицотакис свика лидерите на

...
Заради огнения ад гръцкият премиер Кириакос Мицотакис свика лидерите на
Коментари Харесай

Огнен ад в Гърция и Турция

Заради огнения пъкъл гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис свика водачите на политическите партии и депутатите на изключително съвещание в Народното събрание, оповестяват гръцките медии.

Вчера горски пожари избухнаха и до Атина, откакто от събота са отвън надзор в североизточна Гърция. Мащабен е огненият фронт в региона на планината Парнита, а облаци пушек покриха Акропола.

Властите започнаха евакуация на няколко региона в столицата, а локалните разкриват, че нямат опция да отворят прозорците си поради смога и в случай че би трябвало да се излезе, ще го създадат с маска.

“Условията остават сложни, а в няколко случая рискови. Всички сили на Гражданска отбрана остават в подготвеност и се борят с пожарите ”, уточни представителят на пожарната Йоанис Артопиос.

По думите му 202-ма пожарникари, подкрепени от доброволци, дружно с 65 транспортни средства и 15 самолета, някои изпратени от Швеция и Германия, са се борили с огъня на към 20 км северно от Атина, покрай село Фили в подножието на планината Парнита.

“Много хора не желаят да напущат домовете си. Намерихме някои възрастни хора, които бяха припаднали в личните си дворове ”, сподели Никос Кунтромихалис, началник на Гръцкия червен кръст. Спешни екипи са лекували няколко поданици за изгаряния и респираторни проблеми.  

Димът от стотиците вилнеещи пожари към този момент се е разнесъл на над 80% от територията на Гърция, а микрочастици 10 пъти над нормата бяха регистрирани във въздуха в страната, написа гръцкият в. “Катимерини.

“Североизточните ветрове придвижват дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море ”, съобщи шефът на Института за проучвания и стабилно развиване Никос Михалопулос.

Според локални медии облаци пушек са достигнали до Малта и Сицилия.

Голям горски пожар избухна и в региона на Чанаккале, Западна Турция, оповестяват локални медии. Огънят доближи девет села и не може да бъде сподавен поради вятъра. Пламъците бушуват на повърхност от 1500 хектара.

В гасенето по въздух вземат участие 26 хеликоптера и осем самолета. 3 хиляди огнеборци и доброволци се борят с разразилата се огнена буря.

Министърът на опазването на здравето Фахретин Коджа заяви, че близо 50 души, наранени от дима, са потърсили помощ в болница. Няколко селища са евакуирани поради пламъците.

Следобед в сряда незабавните служби споделиха, че са постигнали прогрес в преодоляването на мозайка от пожари, които образуваха облаци пушек над известната крайбрежна ваканционна дестинация.

Повече от 100 товарни кораба чакаха да преминат в сряда през пролива Дарданели, който беше затворен до второ разпореждане, с цел да могат хеликоптери и други самолети да събират вода, с цел да оказват помощ за потушаването на пламъците,

Проливът също по този начин обслужваше кораби със зърно, които Украйна изпрати, преди Русия да се отдръпна от военното съглашение предишния месец.

Турция се пробва да модернизира службата си за незабавно реагиране, откакто през 2021 година беше обхваната от извънредно разрушителни пожари по южното и западното крайбрежие, означават западни издания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР