Заради очакваното по-силно поскъпване на петрола и вече повишените цени

...
Заради очакваното по-силно поскъпване на петрола и вече повишените цени
Коментари Харесай

Над 30% ще е поскъпването на транспортните горива

Заради предстоящото по-силно повишаване на петрола и към този момент нарасналите цени на ток, газ, парно и надлежно цените на стоките и услугите, Министерството на финансите предвижда ускорение на инфлацията до 4,5 на 100 в края на 2021 година Това е записано в обновената есенна прогноза на ведомството.

Според нея транспортните горива се чака да нарастнат с съвсем 32% към декември 2021 година по отношение на същия месец на миналата година. Повишението на цените на храните също ще се форсира - до 4,5% в края на годината, освен заради повишаването на съответните интернационалните цени, само че също по този начин и на слабата годишна продукция по отношение на неприятните климатични условия през лятото. Цените на услугите се чака да се покачат с 2,7% към декември на годишна база. От една страна това ще се дължи на нарасналото вътрешно търсене, а от друга - на косвени резултати по линия на по-скъпите горива и храни, показват от ведомството. Средногодишната инфлация през 2021 година се предвижда да бъде 2,4%.

Въпреки корекцията в посока нагоре по отношение на миналата прогноза, непокътнато е упованието, че инфлацията в края на 2022 година ще е по-ниска от 2021 година - 3,1%. Това обаче е в случай, че високите интернационалните цени на енергийните артикули паднат след първото тримесечие на идната година. Средногодишната инфлация за 2022 година се предвижда да бъде 4,2%.

Общият действителен напредък на Брутният вътрешен продукт през 2021 година от 4% е непокътнат без изменение по отношение на есенната прогноза. Растежът на потреблението на семействата леко ще се забави през втората половина на 2021 година заради утежняването на епидемиологичната конюнктура в страната, което стартира от септември 2021 година В резултат действителният напредък на частното ползване за годината ще бъде 5,9% при 7,4% за първото полугодие. При вложенията в главен капитал се предвижда спад от 2,1% за годината.

Растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 4,6% през 2022 година, движен от вложенията с над 14% напредък. В съпоставяне с есенната прогноза общият напредък е по-нисък с 0,3%. Публичните вложения ще бъдат подкрепени от предстоящите заплащания по националния проект за възобновяване и резистентност, които на собствен ред ще подтикват и частните вложения.

Очаква се потреблението на семействата да има по-умерен ритъм на напредък в границите на 3%.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР