Заради ниското ниво на река Дунав в района на остров

...
Заради ниското ниво на река Дунав в района на остров
Коментари Харесай

Над 20 кораба са заседнали край Свищов заради ниското ниво на Дунав

Заради ниското равнище на река Дунав в региона на остров Белене край Свищов са заседнали над 20 кораба, съобщи Българска национална телевизия във вторник. От Агенцията за поддържане на плавателния път по Дунав обаче обявиха, че виновност за засядането имат и плавателните съдове, които не съблюдават рестриктивните мерки за прегазване на реката. Така се блокира и фарватера на реката.

Нивото на река Дунав е сериозно ниско и към този момент е с 8 см под условната кота нула, а се чака да продължава да пада.

Заради усложнената обстановка кранове са пренатоварили стоката от корабите - най-вече въглища, дърва и машини на празни шлепове. От Изпълнителната организация " Проучване и поддържане на река Дунав " (АППД) са изпратили на място профилирана техника, която да подкрепи прекосяването на корабите.

От звеното оповестиха за медиите, че навигационната конюнктура по река Дунав е усложнена, само че това е обикновено за този сезон на годината, която освен това е сушава.

Подобна е обстановката в целия сектор на реката в това число в Унгария, където към този момент има въведени ограничавания. От АППД допълват, че за първи път от 2003 година се следят водни количества от порядъка на 1700 куб. м./сек., което оказва въздействие върху дълбочините и най-много в сериозните сектори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР