Заради ниския курс на лирата и факта, че не плаща

...
Заради ниския курс на лирата и факта, че не плаща
Коментари Харесай

Енергиен шеф: Турция ще ни залее с евтин ток

Заради ниския курс на лирата и обстоятелството, че не заплаща излъчвания Турция ще ни залее с на ниска цена ток.

Това съобщи Иван Хиновски в изявление, оповестено в Economic.bg. е ръководител на Българския енергиен и минен конгрес и шеф в енергийната консултантска компания „ ПроЕкоЕнергия “.

Заемал е редица виновни държавни постове - член на държавната пускова комисия на АЕЦ „ Козлодуй “, шеф на нуклеарна дирекция в „ Енергопроект “ (1998-2001), изпълнителен шеф на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ „ Козлодуй “ (1999-2001).

- Г-н Хиновски, каква е повода напоследък България да внася повече електрическа енергия , в сравнение с да изнася, както беше по традиция?

- Основната причина е високата цена на електрическата енергия у нас и надлежно ниската у съседите и по-конкретно в Турция.

- Че от кой момент електрическа енергия та в Турция стана евтина?

- Стана, тъй като с тази ниска цена на природния газ там, както и поради слабия курс на лирата турците в последно време „ утрепват” всички на енергийния пазар.

- И какъв брой е цената на електричеството там?

- Поне с 20% по-ниска, в сравнение с при нас – като себестойност. Аз Ви подсигурявам, че вносът на електрическа енергия ще бъде все по-често събитие за България. Защото цените на електрическата енергия у нас по този начин и не съумяха да ги контролират - нито КЕВР, нито на политическо равнище.

Така да вземем за пример НЕК с този дълготраен контракт, който подписа за върхова сила, в действителност съвсем не взе участие в балансирането на пазара. Знаете, че отрицателно на цените на пазара у нас мощно въздействат и дълготрайните контракти както на двете „ американски” централи в енергийния комплекс „ Марица изток”, по този начин и на ВЕИ-тата. АЕЦ „ Козлодуй” също си продаде дълготрайно огромна част от силата, заради което за борсата съвсем няма сила, а тази, която я има, е скъпа.

А тя е скъпа и ще става все по-скъпа заради високата цена на излъчванията, които ТЕЦ-овете ни заплащат и от ден на ден ще заплащат. Така че това е повода за вноса на електрическа енергия в България, който ще се усилва.

В същото време Турция не заплаща за въглеродни излъчвания, защото е отвън Европейската система за търговия с излъчвания (EU ETS). А тя има голямо количества сила от въглищни централи, която към този момент е по-евтина от нашата, защото не е натоварена с такси за излъчванията. Но, съгласно мен, най-важната причина е, че Турция към този момент има голям остатък от природен газ, и то – на ниска цена. Т

урция внася синьо гориво от Русия, Иран, Азербайджан, Египет, плюс огромни количества полутечен газ. Другата огромна причина в действителност е ниският курс на турската лира, който подтиква нейния износ.

- Добре, само че ние внасяме електрическа енергия и от Сърбия. И там ли е по-евтина?

- От Сърбия внасяме главно хидроенергия, която постоянно е по-евтина.

- Та в Сърбия няма ли суша? Да не би сушата да е единствено у нас?

- Не, в Сърбия няма суша, тъй като в Сърбия се мисли дълготрайно, а не като у нас. Сърбия си има хидроенергийния комплекс „ Железни врата”, където постоянно има непрекъснат воден приток, не зависи от местни превалявания и дава голямо количество евтина електрическа енергия и на Сърбия, и на Румъния.

Затова и ние от „ Българския енергиен и минен форум” (БЕМФ) непрекъснато пледираме за възраждането на плановете за създаване на двата хидроенергийни комплекса Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш. Те са от началото на 80-те години на предишния век, само че бяха замразени, защото се смяташе, че те ще попречат на АЕЦ „ Белене”.

Но, съгласно мене, в случай че има малко разсъдък в главите на ръководещите у нас – тези два плана би трябвало незабавно да се размразят и да станат цели. Защото, в случай че бъдат издигнати, те ще дават към 650 МВт електрическа енергия.

- Общо, или единствено за България ?

- Само за България и още толкоз – за Румъния. А реализацията им би решила вкупом и тотално доста проблеми. На първо място се вземат решение проблемите с ниските води за корабоплаването по река Дунав. На второ – напояването в тези райони фрапантно ще се усъвършенства. И на трето място взема решение тотално проблемите на Електроенергийния систематичен оператор с регулирането на електропреносната система, което към този момент ще стане ария.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР