Заради необичайно топлото време, жътвата на пшеница и ечемик тази

...
Заради необичайно топлото време, жътвата на пшеница и ечемик тази
Коментари Харесай

Очакват по-ниска реколта пшеница заради високите температури

Заради извънредно топлото време, жътвата на пшеница и ечемик тази година ще стартира с месец по-рано. Стопаните в Южна България обаче чакат и по-ниска годишна продукция, с която мъчно ще покрият направените към този момент разноски.

Заради продължителната суша и рекордно високите температури през март и април, пшеницата и ечемикът се развиват доста по-бързо.

" Това е ечемик, който е изкласил, той ще узрее след 20 дни, това е така наречен температурен стрес. Зелената им маса се обезводнява, което забавя фотосинтеза, забавя всички витални процеси, прогнозата несъмнено ще бъдат по-ниски добиви ", съобщи проф. доктор Иван Янчев, Аграрен университет Пловдив.

В землището на град Съединение Ангел Вукодинов също вижда върху продукцията си провалите от климатичните промени. И към този момент пробва да пресметне загубите, които го чакат.

" Реколта най-много 50% от това което е нормалното, ние последните години се научихме непрекъснато да ги считаме загубите поради геополитиката. Много мъчно сега можем да считаме, само че няма по какъв начин да чакаме добра годишна продукция ", добави Ангел Вукодинов, зърнопроизводител.

От всеки декар зърнопроизводителите ще имат най-малко 150 кг по-ниски добиви. Готвят се за по-ранна беритба и чакат да видят по какъв начин топлото и изсъхнало време ще се отрази и на качеството на продукцията.

" Понякога се получава и противоположната особеност, при по-ниски добиви, качеството е по-високо, тъй че евентуално ще има някакво качество, само че в случай че добивът е 2-3 пъти по-малък, сътрудниците няма по какъв начин да оцелеят ", сподели още Ангел Вукодинов.

При намаляващи добиви и растящи разноски крайният консуматор също ще усети покачването на цените, считат фермерите.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР