Заради нелепиците около машини и кодове ще се върнем в

...
Заради нелепиците около машини и кодове ще се върнем в
Коментари Харесай

Борисов и планът за белия кон

Заради нелепиците към машини и кодове ще се върнем в първобитността на купения и следен избор в цялата му хубост

А Борисов очевидно има проект - да се върне на бял кон. Възможно ли е?

В момента България е сложена на изчакване, до момента в който ГЕРБ и най-много водачът им Бойко Борисов решат какво е по-изгодно за тях - да отидат на нови предварителни избори или да сформират държавно управление към хартиеното болшинство в този парламент, написа Даниел Смилов за.

Въпросното хартиено болшинство - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия - в това време мина през своето бойно кръщение посредством връщането на хартиената бюлетина. Като в средите на младежите и проведената престъпност, инициацията се състои в осъществяване на някоя дръзка пакост или даже закононарушение. В нашия случай хартиеното болшинство по този начин прекрои Изборния кодекс, че да може да си прави познатите магарии от близкото минало - пазаруването на гласове, изхвърлянето на бюлетини като невалидни и дописването на описите. За болшинството от хората е явен смисълът на тази интервенция и по тази причина те са срещу нея. Но и задачата на интервенцията в действителност е тъкмо такава - тя всъщност съставлява съучастничество в огромна пакост, което да скрепи доверието сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. След тази пакост те са към този момент бойни приятели и могат да се пробват и за други пакости.

Планът " Бял кон "

ГЕРБ обаче евентуално още разсъждава дали въпреки всичко изборите няма да са по-изгодни за тях от съставяне на кабинет. Анализаторите, близки до Борисов, още преди октомврийските избори го убеждаваха, че наклонността на ГЕРБ е възходяща, до момента в който " Продължаваме промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) безусловно ще се свият. Още един-два избора и хората ще не помнят репутационните проблеми на водача на ГЕРБ и ще го върнат на бял кон. Времето за това още не е пристигнало, само че през пролетта паметта на българина към този момент ще е чиста от мемоари. Тази семпла тактика в действителност изяснява протичащото се сега: и хартиената бюлетина, и невнасянето на нов бюджет, и " евроатлантическите " сценки, при които сякаш ГЕРБ и Движение за права и свободи вземат решение да пращат оръжия на Украйна, само че най-после Радев отново не дава нищо с комични оправдания по въпроса. Все отново мнозина са забелязали, че в случай че хартиените " евроатлантици " бяха съществени, те към този момент щяха от дълго време да са отстранили " гълъбите на мира " от изпълнителната власт. За задачата би било задоволително да се сътвори държавно управление към ГЕРБ, Движение за права и свободи и БВ (115 гласа), с поддръжката на Българска социалистическа партия по множеството въпроси. За Украйна това болшинство би могло да разчита даже и на поддръжка от Политическа партия и Демократична България.

Все още преценката на Борисов е, че такова държавно управление не е преференциално за партията му и персонално за него, тъй като то отсрочва, а може би и прави неосъществим проекта му за връщане на бял кон. Целият въпрос е, че този проект самичък по себе си най-вероятно е заблуда. Мираж на един политик, натрупал цялостен кортеж с репутационен багаж, в който някои от камилите носят доста противоречиви товари.

Планът с белия кон е заплашен от три съществени рискове. Първо, Политическа партия и Демократична България може да не се срутен, както Борисов чака. Социологическите прогнози към този момент не демонстрират някаква сериозна смяна в разположението на силите. Нещо повече: с връщането на хартиената бюлетина ГЕРБ направиха нещо мощно непопулярно, което в допълнение ще консолидира и активизира последователите на Политическа партия и Демократична България. Така че напълно реалистично е след едни избори през пролетта България да се окаже в същата парламентарна обстановка, в каквато е сега. Или в друга, само че не такава, която би харесала на Борисов. Тогава той хем ще е изпуснал питомното да сформира държавно управление и да ръководи с хартиената коалиция, хем ще е съвсем персонално отговорен за още едни безсмислени избори, както и за оставането на служебното държавно управление на Радев на власт за една цяла година.

Второ, бял кон може да няма, тъй като обещанието на ГЕРБ е вътрешно спорно: няма да управляваме с Движение за права и свободи, БВ или Българска социалистическа партия в този момент, само че след още едни избори през пролетта към този момент ще сме подготвени - стига Политическа партия и Демократична България да се свият. Въпросите са следните. Ако могат да ръководят в този момент, за какво не го създадат и не спестят тъгите на страната от нови избори и служебни държавни управления? А в случай че не могат в този момент, какво толкоз ще се промени през пролетта, че да го направи допустимо?

Тук стигаме до същинските и доста проблематични учредения на проекта на ГЕРБ. Едното съображение към този момент беше упоменато - националната давност: вярването, че след още едни избори флашката на националната памет ще е чиста и без спомен. Магическа самоочистваща се флашка един тип. Второто съображение е залагането на националния уплах - през зимата толкоз ще наплашат хората, че през пролетта да са подготвени на всякакво държавно управление. И изчистването на паметта, и стряскането на хората са тактики, които обаче са отблъскващи. В последна сметка никой не обича да го третират като рибка в аквариум с 15-секундна памет или като заек в зайчарник, на който да му се зъбят през решетките.

Третата заплаха пред проекта " бял кон " е може би най-сериозната. Проблемът е, че с всяко свое деяние хартиеното болшинство в този парламент припомня на хората какви са проблемите към ГЕРБ и Движение за права и свободи, които доведоха до тяхната политическа изолираност през последните години. Това хартиено болшинство към този момент ръководи България даже и без съставянето на държавно управление и неговите решения са пределно забележими:

- Ще се разплащат големи суми на пътищари по разпоредбите на ГЕРБ - т.е., без задоволителен надзор, предплатено и за неизвестно каква свършена работа. Пътищата и автомагистралите ще са или изчезнали, или надупчени;

- Половин милиард за язовирите ще си остане и той харизан на избрани компании против дребна социална изгода. А и моделът ще бъде продължен;

- България ще продължава да шикалкави в енергийната политика, да търси я съветски газ, я съветски петрол, я съветско нуклеарно гориво, да оправдава милиардите, дадени за " Турски поток " и да хвърля прахуляк в очите на хората с " едното левче ", с което сякаш цената на бензина ще бъде понижена. Всъщност в случай че ГЕРБ изчакат задоволително дълго, обещанието за едното левче все ще се извърши по естествени гео-енергийни аргументи - въпрос на самообладание е;

- Българската банка за развиване още веднъж ще стане обслужваща касичка на привилегировани компании.

Хартиеното болшинство в деяние

Като прибавим към това и съюза с Иван Гешев, осигуряващ наказателно-правен чадър, бутафориите с " правната промяна " и замитането под килима на свадите към Борисов, получаваме един политически " пакет ", който малко на брой ще възприемат като атрактивен. И най-важното - този пакет ще разсъни мемоари, които сякаш би трябвало да бъдат изтрити от флашката на националната памет.

Даниел Смилов

Новото в пакета, което хартиеното болшинство показва, също не е толкоз атрактивно, колкото някои си мислят. Аргументите за връщането на хартиената бюлетина наподобяват на някакво електорално антиваксърство или религия в кемтрейлс - ирационални суеверия против машините, кодовете и науката като цяло. Да, ще има съмнение в машините, тъй като то бе основано по същия метод като недоверието към имунизациите или пък вярата в кемтрейлс. И както поради антиваксърството,България записва международни върхове в свръхсмъртността през последните две години, по този начин и поради нелепиците към машини и кодове ще се върнем в първобитността на купения и следен избор в цялата му хубост.

Накратко: казусът с хартиеното болшинство не е в алените линии, които сякаш някой чертаел. Това болшинство е налично в Народно събрание и то има либерален мандат да ръководи. Страхът на това болшинство обаче е, че управническият му " пакет ", управническата му стратегия са толкоз неатрактивни, че завчас ще настроят хората против нея. Този проблем няма да изчезне през пролетта обаче. Затова в случай че хартиеното болшинство си има вяра, по-добре е да се официализира още в този момент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР