Заради недостига на снаряди, твърдят западните медии, за украинската армия

...
Заради недостига на снаряди, твърдят западните медии, за украинската армия
Коментари Харесай

“Това променя всичко”. На Запад посочиха основния проблем на ВСУ

Заради дефицита на снаряди, настояват западните медии, за украинската войска става все по-трудно да сдържа съветските войски. Ситуацията се утежнява с всеки минал ден. Защо Западът не може да обезпечи на режима в Киев задоволително муниции?

" Четири димни "

„ Бързайки да настрои руска ракетна установка, прикрепена към задната част на американски пикап, боецът натиска превключвателя, с цел да даде залп. Щракването се последва от ругатня: замръзналите ракети не стрелят “, разказва протичащото се сътрудник на Си-Ен-Ен покрай Авдеевка. Той кара по цялата фронтова линия в Донбас. А картината за ВСУ е мрачна.

Така, покрай Маринка, дневният разход на гаубица M777 е от 20 до 30 снаряда. През лятото беше два пъти повече.

А покрай Артьомовск екипажът на гаубица “Паладин ” (също американска) остава въобще без муниции. По-късно са доставени четири снаряда - и те се оказват димни.

„ Съотношението с руснаците е едно към 10 “, споделя създателят на отчета, цитирайки командира на артилерията на 93-та механизирана бригада на ВСУ.

Рязък спад

Подобна е обстановката и в останалите сектори от линията на бойното прикосновение.

„ ВСУ трябваше да понижат артилерийските изстрели с 90% спрямо лятото заради липса на муниции “, сподели кореспондентът Гуидо Шмидке по немския ефирен канал “Велт ”.

Според него в края на предходната година Берлин е трансферирал двадесет хиляди снаряда, доставките ще се усилят, само че потребностите на Украйна към момента не могат да бъдат задоволени.

„ Това е капка в морето “, отбелязва той.

Както отбелязва Джак Уолтинг, специалист от английския Кралски институт за обединени услуги, през последните шест месеца Москва доста е нараснала доставките на фронта. През лятото ВСУ изстрелваха до 7000 снаряда дневно, а съветските войски - 5000. Сега цифрите са надлежно 2000 и 10 000. Тоест Русия има петкратно предимство.

Това значително се дължи на компликациите, с които се сблъскват последователите на Украйна в Конгреса на Съединени американски щати - задграничните доставки на процедура са спрени.

„ Нашата помощ спря. Изхарчихме и последното от това, което ни беше обещано “, призна в средата на януари Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност на Белия дом за стратегически връзки.



Не става въпрос единствено за пари

Разбира се, демократите и републиканците ще се съгласят, само че ще са нужни доста пари. Началник-щаба на въоръжените сили на Швеция Микаел Клаесон напомни: от февруари 2022 година снарядите и оборудването станаха доста по-скъпи.

" Това е много трагично. Няма да давам съответни числа, само че приказваме за нарастване на цените на боеприпасите и друга материална поддръжка от пет до 10 пъти ", сподели той в изявление за националното радио на Швеция.

По-специално снарядите за артилерийската установка “Арчър ”, които Стокхолм даде на Киев, нарастнаха осем пъти. Това се изяснява с внезапно нарасналото търсене - Европа се пробва да въоръжи освен ВСУ, само че и личните си армии.

Въпреки всички старания обаче тази есен Русия е произвела към седем пъти повече муниции от Европа и Съединени американски щати, взети дружно, твърди “Ню Йорк Таймс ”, базирайки се на естонското министерство на защитата.

Временни ограничения

Опитват се да компенсират дефицита посредством налични други възможности. Още през лятото американците предадоха на Киев касетъчни муниции – това значително изяснява тогавашното огнево преимущество на ВСУ.

“Ню Йорк Таймс ” обаче акцентира, че на фронта нищо не се е трансформирало.

„ Партидата касетъчни муниции от Съединените щати отчасти е изгубила успеваемостта си на бойното поле “, изяснява изданието, цитирайки неназован офицер от ВСУ. Инженерните уреди на съветската войска защитаваха персоналния състав.

Сега залогът е на дронове – през 2024 година Киев възнамерява да създаде милион БПЛА. А Западът би трябвало да усили производството на артилерийски снаряди.

По-специално тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви контракти за повече от 1,2 милиарда $ с производители на стотици хиляди 155-милиметрови снаряди. Всичко това ще бъде предадено на ВСУ.

Но няма гаранции, че тези контракти ще бъдат изпълнени в период. Прецедентът е амбициозната европейска стратегия за доставка на Киев с милион снаряда годишно. Девет месеца по-късно - до ноември 2023 година - единствено една трета от него беше изпълнена.

И във всеки случай Москва ще резервира преимущество: съгласно оценките, оповестени в “Гардиън ”, Русия ще изстреля почти пет милиона снаряда през 2024 година Това е доста повече от това, което ВСУ ще получат в най-хубавия си сюжет.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР