Заради недостига на детски градини и ясли в София, променят

...
Заради недостига на детски градини и ясли в София, променят
Коментари Харесай

Как да има повече детски градини - основна идея е да се правят по-малки

Заради дефицита на детски градини и ясли в София, трансформират наредби. Три разпореждания, регламентиращи условията за нов градеж и действието на детски заведения са оповестени за публично разискване на 2 и 3 юни за период от 2 седмици - до 16 юни.
Измененията и допълненията се вършат в Наредба № 3 от 2007 година за здравните условия към детските градини, в Наредба № 26 от 2008 година за устройството и активността на детските ясли и детските кухни и здравните условия към тях, както и в Наредба № РД-02-20-3 от 21.12.2015 година за планиране, осъществяване и поддържане на здания за публично обслужване в региона на образованието и науката, опазването на здравето, културата и изкуствата.
Промените засягат всички държавни детски градини и ясли, като разноските по тях се поемат от общините. Факт е обаче, че главният проблем с дефицита тук-там от години е в столицата. За поредна година: Хиляди деца останаха отвън детските ясли и градини в София
Мотивацията на измененията е обяснена по този начин: " Голяма част от терените, планувани за детски заведения, към този момент са усвоени. Останалите към момента свободни терени, изключително в бързоразвиващите сега територии, са с лимитирана повърхност. Не са редки случаите, в които елементи от терените са реституирани и към този момент застроени. Това постанова пълноценно потребление на терените, в които могат да се изградят детски ясли и градини ".
И през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова призна за главния проблем с яслените групи в столицата и че бързото строителство на процедура е невероятно точно поради горепосочените аргументи. Но на работна група в МОН е било разисквано партерните етажи на новостроящи се здания или към този момент издигнати такива да могат да се употребяват за детски заведения.
На здания, които се строят сега, партерните етажи могат да се употребяват за детски градини. Разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и той разпореди бързо да се одобряват предложенията, разясни Фандъкова. Тя даде образец с регион " Люлин " - там има подготвеност да стартира градеж на детска градина. Фандъкова сподели, че има проблем с местата и в частните детски градини.
Детски градини и ясли в приземните етажи на нови здания, предлага Фандъкова
С измененията в трите настоящи наредби се узаконява тази опция, както и се улеснява градежът на нови детски градини, като се понижават условията към постройките. Също по този начин се планува опция за придобиване на благосъстоятелност на детски градини от общините за сметка на учредено право на градеж върху общински терени.
За опцията да има градини или ясли на партерните етажи на здания се трансформират настоящите условия детските заведения да се построяват единствено като независими здания в обособени за задачата поземлени парцели. Предлага се това условие да отпадне. Дава се опция за разполагането на филиали и детски градини и ясли в елементи от здания, без значение от собствеността им, в които се прави пълноценно развъждане и образование на деца. Посочва се, че сега доста филиали на детски заведения го вършат. Новите текстове в Наредба 3 са тези:
" В член 9:
1. Детските градини се проектират в независими здания с височина до два етажа или в обособени елементи от здания, ситуирани на първите два надземни етажа. ”.
2. Създава се алинея 3: " (3) Когато детската градина се разполага в част от постройка, за нея се проектира минимум един независим вход. По изключение се позволява потреблението на входа и общите елементи на постройката при съблюдаване условията на Закона за устройство на територията. ”.
С други измененията се подсигурява дейно потребление на по-малки терени при градежа на нови детски заведения. Сега се изискват по 2,5 кв. метра за дете, което основава о. Това е принудило общината да строи дребни обекти, които надлежно не могат да поемат всички деца в кварталите, призна преди дни основният проектант на София Здравко Здравков. С предлаганите промени квадратурата за дете се понижава на 2 кв. метра.
Изисква се " по опция физкултурна площадка с твърда настилка, с целесъобразна повърхност 2,5 m2 на дете. " (Наредба 26) И още от същата разпоредба: " Когато детската ясла се разполага в част от постройка или като независима постройка в парцел за сложно застрояване, се позволява отчасти ограждане на площта, употребена от детската ясла, в това число и единствено на площадките за игра. "
И още: " Към детските градини се плануват закрити пространства за спорт и музикални занимания – минимум една зала според таблица 5 за прилагане поредно от всички групи по образователен график. Със заданието за планиране се дефинират нужните зали, площта им и опциите за обединяването им според от броя на групите в детската градина. Спортните занимания могат да се организират и в профилирани спортни бази при обезпечен превоз. " (Наредба № РД-02-20-3)
В момента постройките на учебните заведения, детските градини и детските ясли се проектират на разстояние от уличната линия и прилежащите парцели , както следва: по-голямо от 15 метра – за частите от постройките с образователни пространства в учебните заведения и за пространствата за занимални и спални в детските градини и детските ясли; по-голямо от 5 метра – за частите от постройките на учебните заведения с неучебни пространства (например зони за спорт, хранене и др.); по-голямо от 8 метра – за частите от постройките на детски градини и детски ясли с пространства, разнообразни от занимални и спални. Тези отстояния в общия случай постановат разполагането на постройките в центъра на парцела, с което се понижава опцията за устройване на площадки за игра в южния двор. Не са изключение случаите на терени с неправилна форма, в които при тези разпореждания не може да се построи детско заведение изобщо.
С измененията се цели и уеднаквяване на нормативните условия в другите документи. Част от нормите в двете настоящи наредби за градеж на детски градини са привнесени от анулираните Норми за планиране на детски и учебно-възпитателни заведения, одобрени през 1987 година Например от тези правила е залегнало условието за оптималната височина на оградите на детските градини от 1,60 метра. Практиката демонстрира обаче, че при тази височина и изключително при съществуване на плътна част, тези огради са лесни за превъзмогване и дават опция за вандалски прояви. Предлага се предоставяне на опция за увеличение височината на оградите. Традиционно височините на парапетите на балкони, лоджии, тераси и външни стълби са 1,05 метра, а за етажи, ситуирани над 20 метра височина – 1,20 метра, като по този метод се извършват постройките от десетки години. Тези условия са залегнали в общата разпоредба за планиране на здания – Наредба № 7 за правила и нормативи за обособените типове територии и устройствени зони. В Наредба № РД-02-20-3 обаче са сложени условия за височина от 1,00 метра при опция от рухване от височини до 12 метра и 1,10 метра – при височини над 12 метра. Предлага се уеднаквяване на нормите в другите нормативни документи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР