Заради натиска от страна на медиите, може Инерком България да

...
Заради натиска от страна на медиите, може Инерком България да
Коментари Харесай

От ЧЕЗ се страхуват, че Гинка Върбакова няма да събере пари за сделката, виждат проблем в Борисов

Заради натиска от страна на медиите, може " Инерком България " да не успее да откри пари, с цел да купи активите на ЧЕЗ . Такова безпокойство изрази ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш, който добави и, че " наподобява " българският министър председател Бойко Борисов не желае ЧЕЗ да прави бизнес в България.
В изявление пред стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио (БНР), Пачеш изрече тезата, че медийният звук е подплашил банки, които са били подготвени да дадат заем на " Инерком България " за договорката. От думите на чеха излезе, че всичко е тръгнало от вътрешен документ от ЧЕЗ, който обаче е стигнал до медиите в Чехия, и в България, откакто е бил изпратен до Бойко Борисов.
" Има приключване единствено на един документ, в който се съдържа информация за финансовите институции, които биха обезпечили заем за " Инерком ", с цел да закупи активите на ЧЕЗ. Във вестниците прочетох, че поради натиска две български банки (бел. ред. - " Уникредит Булбанк " и Първа капиталова банка) са се отдръпнали . Става дума за напън от българското държавно управление. Ако това в действителност е правилно, се притеснявам, че всичко ще отиде напразно. Страхувам се, че " Инерком " няма да успее да си обезпечи средства, с цел да заплати активите на ЧЕЗ България . Тогава мисля, че има други компании, които желаят да закупят българските активи. Доколкото знам, интерес има от " India Power " и от " Енерго-про ". Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, изключително индийската компания ".
Същевременно ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ свърза желанието за продажба на българския бизнес на чешката компания със загубата на средства поради неизпълнени от българското държавно управление задължения, както и с отрицателно отношение от страна на Бойко Борисов. " Доколкото знам, някои от законовите задължения, поети от българското държавно управление, не са напълно изпълнени. Заради това ЧЕЗ загуби пари и по тази причина последователно изгуби интерес да прави бизнес в България. Аз обаче не съм толкоз от дълго време в компанията. Знаете, че аз се причислих по-късно към нея. Когато това се случи, заварих тази обстановка. Информираха ни, че управлението на ЧЕЗ счита, че губи пари поради дейностите на държавното управление и че просто би трябвало да си тръгне от страната. Смисълът на всичко беше, че българското държавно управление и особено министър председателят Бойко Борисов не желаят ЧЕЗ въобще да бъде в България... Преди няколко години българското държавно управление падна поради цената на тока. Мисля, че ЧЕЗ направи неточност, като изиска увеличение на цените на тока прекомерно бързо. Подчертавам, че това е персонално мнение. Цената на електрическата енергия се качваше с такова движение на всички места в Европа, само че тогава ЧЕЗ трябваше да осъзнае, че част от българското общество не е готово за сходно шоково нарастване. Сега министър председателят Борисов е още веднъж на власт и евентуално наличието на ЧЕЗ не му се нрави - на него и на неговите хора. Ето за какво за ЧЕЗ става доста мъчно да прави бизнес в България ".
Според Пачеш няма вид ЧЕЗ да се откаже от арбитража против България (бел. ред. - импровизирано за 500-600 млн. евро обезщетение), с цел да може завърши договорката: " Доколкото знам, арбитражът е за доста огромна сума пари – доста по-голямата, в сравнение с договорката с " Инерком ". Доколкото знам, българската страна може да бъде позволена да закупи ЧЕЗ България или най-малко по-голямата част от активите, само че единствено когато арбитражът е завършен ". Чехът категорично уточни и, че точно арбитражът е огромен проблем пред присъединяване на българската страна в договорката.
" Това е огромен проблем поради арбитража с българската страна. Разбира се, в случай че българската страна придобие активите, които ние продаваме, това ще бъде сериозен юридически проблем . Въпреки това правните екипи започнаха работа и резултатът ще бъде явен след седмица, две или може би повече. Тъй като в действителност това е доста комплициран юридически проблем, той беше отсрочен, само че екипите и на двете компании работят по него ".
Според Пачеш цената, която предлага " Инерком " (бел. ред. - импровизирано се приказва за 320 млн. евро) ще обезпечи баланс сред всичко, което е вложено от компанията и това, което ще получи в този момент като сума: " ЧЕЗ няма да загуби, само че няма и да завоюва. Просто ще е на нулата, доколкото знам. Реално, това е доста мъчно да се пресметна. Знаете, че ЧЕЗ продаде Топлоелектрическа централа " Варна " на загуба. Ето за какво мисля, че в последна сметка ще е бъде в обстановката – без облага, само че и без загуба ".
Ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ добави и, че самата договорка няма политически колорит в Чехия, само че министър председателят Андрей Бабиш не утвърждава управлението на ЧЕЗ и евентуално, откакто утвърди позициите си, ще направи промени. Самият Пачеш позволи, че и той ще бъде освободен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР