Заради многото случаи, в които се сигнализира, че избирател е

...
Заради многото случаи, в които се сигнализира, че избирател е
Коментари Харесай

ЦИК най-после измисли решение за грешките на машините при гласуването

Заради многото случаи, в които се алармира, че гласоподавател е дал своя вот за два типа избори (общински кмет и кмет на регион, например), само че се е отпечатала единствено една бюлетина, ЦИК изпрати напътствие към ОИК, с което да им укаже по какъв начин да работят.

От сутринта, още с началото на изборния ден в 7 часа, се появиха голям брой сигнали, че машините не разпечатват и двете бюлетини, а единствено едната. Заради този проблем общинската комисия в София даже обмисляше да анулира гласуването с машини.

При сходни обстановки, в случай че гласоподавателят твърди, че е дал своя вот и би трябвало да има повече от една бюлетина, само че е разпечатана единствено една, и по този начин не може да бъде регистриран и преброен гласа му, върху към този момент излязлата бюлетина се поставя надпис " унищожена " без да се разгъва. Бюлетината би трябвало да остане отвън изборната урна, с цел да се приложи към констативния протокол, който разказва обстановката.

Още една столична СИК мина към хартия - " инициализирането на машината е били несполучливо ", е записал техникът на " Сиела Норма " като причина. И в Пловдив още една секция се отхвърли от машините поради дефектирал принтер.

 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР