Заради липсата на модерни лекарства от 2-ра и 3-та линия

...
Заради липсата на модерни лекарства от 2-ра и 3-та линия
Коментари Харесай

Трансплантират деца с левкемия в чужбина поради липса на модерни лекарства у нас

Заради неналичието на съвременни медикаменти от 2-ра и 3-та линия у нас, се постанова деца да бъдат трансплантирани в чужбина против неведнъж по-високи суми, в сравнение с в случай че това бъде направено в България . Това заяви проф. Добрин Константинов, народен съветник по детска хематология и онкология и трансплантология, по време на кръгла маса в Народното събрание, отдадена на достиженията в онкологията.
56% от българите с ракови болести на кръвта доплащат медикаментите си, а в 50 на 100 от случаите тестванията и проучванията на пациентите са за тяхна сметка. Тези данни пък изнесе проф. Генка Петрова, началник на катедра във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София, написа " Монитор ".
Според изследване на Консорциума на интернационалната асоциация по фармакоикономика, за Централна и Източна Европа България е на предпоследно място по заплащани разноски от НЗОК за онкохематологично лекуване.
Става ясно, че 1500 нови случая на онкохематологични болести се диагностицират всяка година в нашата страна. Това разгласи националният съветник по клинична хематология проф. Жанет Грудева. По думите ѝ злокачествените болести на кръвта са в топ 10 по периодичност както при мъжете, по този начин и при дамите, а междинната възраст на пациентите е 64 години. Ракът на кръвта е най-често срещаната форма на онкологично заболяване при децата . Въпреки това, с помощта на новаторските лечения, 5-годишната преживяемост при тях се е нараснала до близо 85%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР