Заради липсата на конкуренция на газовия пазар и високите цени

...
Заради липсата на конкуренция на газовия пазар и високите цени
Коментари Харесай

Заради липсата на конкуренция: В България сме надплатили 1 млрд. лева за природен газ за 10 г.


Заради неналичието на конкуренция на газовия пазар и високите цени българите са надплатили 1 милиарда лева за газ през последните 10 години. Това съобщи Светослав Иванов, изпълнителен шеф на " Овергаз Мрежи ", който взе присъединяване в интернационалния конгрес " Отключване на бизнес капацитета на източноевропейските газови пазари - конкуренция, други възможности, пазари, планове, сигурност посредством диверсификация. Случаят LNG ". Организатори бях Институтът за енергийни проучвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски проучвания. Медиен сътрудник на форума е 3eNews.
Иванов напомни, че страната имитира освобождение на пазара на газ и на процедура принуждава газовия бранш да субсидира посредством вноските за фонд " Сигурност " конкурентен бранш - електроенергийния.

На фона на тази безредна политика страната е подготвена да даде над 3 милиарда лв. за разширение на газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз ", само че не влага в мрежата за битова газификация. " За да стигне газ до всяка община в България, са нужни 500 млн. лева, което е много под плануваните вложения на " Булгартрансгаз " за преноса към трети страни. Също по този начин и няма друга страна, която да придвижва такива огромни количества газ, а да е толкоз едва газифицирана ", разясни Иванов.

По думите му междинната скорост за развиване на българския газов пазар е такава, че газификацията няма да бъде развита даже и когато днешните деца станат пенсионери. " Без изгода в избора на клиента се имитира либерализация, а задачата би трябвало да е клиентите да имат опция, а не огромните снабдители ", заключи Иванов.

Според експертът близо пет хиляди работни места се губят у нас поради неналичието на газификация. В България синьото гориво заема едвам 13-14 на 100 от потреблението на сила, до момента в който в европейските страни делът доближава 22 на 100. В същото време при доставката на електрическа енергия се губят 60 % от първично създадената сила, до момента в който тя стигне до жилищата и предприятията, а природният газ е измежду най-ефективните горива при непосредствено потребление.
Като проблем за газовия бранш у нас Иванов добави и фактът, че сега газовият оператор " Булгартрансгаз " на процедура субсидира цената на тока поради законовото обвързване да внася 5 % от приходите си във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Той бе безапелационен, че не е обикновено страната да задължи газовият оператор да субсидира конкурентен бранш.

Независимо от нежеланото си положение газовата компания допуска, че в идващите 10 години вътрешното ползване на синьо гориво да нарасне от сегашните малко над 3 милиарда куб. м годишно до 5.2 милиарда куб. м.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР