Заради липса на медицински персонал и на желаещи да работят

...
Заради липса на медицински персонал и на желаещи да работят
Коментари Харесай

Липса на персонал: 20 болници остават без комисии по ТЕЛК, въпреки че са длъжни да имат

Заради липса на медицински личен състав и на искащи да работят в ТЕЛК, 20 от лечебните заведения у нас не са съумели да разкрият такива комисии, макар че са задължени. Това заяви БНР.
От през днешния ден влиза в действие промяната в ТЕЛК, съгласно която решенията ще се издават и единствено по документи, а пациентите за освидетелстване ще се разпределят на инцидентен принцип към по-малко натоварените комисии.
От одобряването на измененията през март досега у нас са разкрити 66 нови комисии, които към момента не работят. Идеята е да се понижи забавянето в издаването на ТЕЛК за нуждаещите се хора. Въпреки въведеното условие всяка държавна университетска болница да има най-малко две комисии, а в общинските - да е най-малко една, болничното заведение в Чирпан не разполага с такава. Директорът доктор Неделчо Тотев изясни, че няма искащи да работят в ТЕЛК.
" Трудът в България е право, не е обвързване ".
Друга смяна, която би трябвало да докара до съблюдаване на тримесечния период за издаване на решение, е инцидентното систематизиране на досиетата на пациенти. Така да вземем за пример човек, подал документи в ТЕЛК-Кърджали, ще може да се освидетелства от ТЕЛК-Монтана, където работи доктор Вергиния Тодорова. Тя не е съгласна, че решение може да се издаде единствено по документи.
" Като дойдат от различен град, аз въобще там не познавам експерти и не мога да кажа кой документ може би е меродавен и кой, вероятно, не е ".
Според промяната хората няма да ползват копия на документи от проучвания и съвещания, в случай че са налични в здравно-информационната система. Лекарите обаче се чудят по какъв начин ще работят, в случай че са нужни спомагателни проучвания, а индивидът е в друго обитаемо място. По данни на министерството множеството от подготвените за новите комисии лекари са провели образованието отдалечено.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР