Заради културата е името на събитието, с което новият софийски

...
Заради културата е името на събитието, с което новият софийски
Коментари Харесай

Заради културата: първо събитие на новия софийски пл. Вацлав Хавел |

" Заради културата " е името на събитието, с което новият софийски площад " Вацлав Хавел " през днешния ден по обяд стартира своя нравствен живот.

Площадчето се намира на мястото, където се събират ул. " Шипка ", бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " и ул. " Проф. доктор Асен Златаров " и през днешния ден там Sofia Discussion Forum, Black Flamingo Publishing и Чешкият център в София показаха ВАНЕКОВИ ПИЕСИ с " Вернисаж ", в превод от Мартин Младенов, а Софийският спорен конгрес: " Театър на маса ", с присъединяване на актьорите: Искра Ангелова, Стефан Стоянов и Симеон Владов. Разбира се, на първото културно събитие участва и районният кмет на " Средец " Трайчо Трайков, който поддържа и реализира концепцията на гражданската самодейност за кръщаване на значимо място в сърцето на града на признака Хавел. По-късно през днешния ден той написа:

" Може би тук е моментът да кажа, че към този момент сме набелязали стъпки в небосвод от една година да изпълним и физическо прераждане на централното триъгълно пространство, което сега е в извънредно незадоволително положение. Предвиждаме основаване на стилово единение с към този момент осъществени актуализирани пространства в Централна градска част, като има концепция и да бъде потърсена отпратка към типични за Прага растери на настилките. Голямото дърво ще бъде акцент на мястото и към него може да бъде завършен издигнат цветарник, който да защищити корените му от разкриване. Необходимо е уширяване на пешеходната зона и почистване и преподреждане на безсистемно ситуирани детайли на градското обзавеждане, електрически табла и други Пространството за сядане на спирката може да бъде увеличено и отдръпнато на още към 50 см от булеварда, тъй че прекосяването на пешеходци да бъде улеснено. От Sofia Discussion Forum имат концепция за слагане на тематично обвързвано произведение на изкуството, тъй че сме го планували (макар че това е обособена и много комплицирана процедура). Може да има уместно декоративно осветяване. И всичко това не би трябвало да коства доста ".

Музикантите от Daa Seed свириха на дребния Голям площад. Като специфичен посетител се включи и Михаела Мартин, съидейник и създател с идея.

Надяваме се, че за всички нас, които обичаме града, площад “Вацлав Хавел ” ще се трансформира в ново културно средище и ще способства за образа на квартала и неговия живот, споделиха от Софийски спорен конгрес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР