Заради кризата с коронавируса и Националният статистически институт се налага

...
Заради кризата с коронавируса и Националният статистически институт се налага
Коментари Харесай

Как работи статистиката работи в условия на пандемия

Заради рецесията с ковид и Националният статистически институт се постанова да организира проучванията и анкетите си онлайн.

Ведомството оповестява, че проучванията на семействата се организират по телефон или посредством електронната поща, където това е допустимо. Резултатите от тези проучвания са още по-важни в изключителната обстановка и са основа за оценка на резултата от предприеманите ограничения и отражението им върху заетостта и изискванията на живот, допълват от института.

Към момента се организират " Наблюдение на домакинските бюджети " и " Наблюдение на работната мощ ".

Събирането на данни за " Наблюдението на приходите и изискванията на живот " (EU SILC) ще стартира след 15 април. Представители на Национален статистически институт ще се свържат с избраните на инцидентен принцип семейства по телефона и ще ги помолят да отговорят на въпросите от анкетата, да изпратят отговори по електронната поща или да попълнят отговорите си в електронна форма онлайн.

Данните ще се употребяват само и единствено за статистически цели , както при всички проучвания на Национален статистически институт. Всяко домакинство, което е попаднало в извадката и получи телефонно позвъняване или мейл, преди да отговори на въпросите, ще може да се обади на районните офиси, контактите на които са налични на интернет страницата на Национален статистически институт . Хората ще могат да ревизират дали позвъняването по телефона е от помощник или чиновник на Национален статистически институт, какви са неговите имена, за кое проучване се обажда и така нататък

Част от семейства, с които Национален статистически институт ще се свърже, към този момент са взели участие в предходни талази на наблюдаване в съответното проучване.

Наблюдението на потребителските цени сега се прави въз основа на цени на стоките, оповестени в интернет, където това е допустимо. Заради усложнената епидемиологична конюнктура обходите на комерсиалните обекти, които са към момента отворени, са спрени. До 13 март 2020 година наблюдението бе извършено както досега и към 60% от цените са регистрирани, показват от статистиката.

Бизнес проучванията, които се вършат посредством онлайн анкети, се организират, както и до момента. При нужда се реализира контакт с компании, отговорите на които са основни за мониторинга на избрана активност.
Изследванията с източник административни регистри и бази данни, както и проучванията с източник респонденти - юридически лица се организират по график и резултатите от тях ще бъдат оповестени според Календара за разпространяване.

След затваряне на границите е прекъснато осъществяването на терен на проучването " Пътувания на българите в чужбина и визити на чужденци в България ", което се организира на контролно-пропускателните пунктове и аерогари в София, Варна и Бургас. Данните за него ще бъдат единствено от административни източници.

Пробното броене е отсрочено с месец и би трябвало да стартира на 20 април. Обсъжда се вид то да бъде извършено единствено по електронен път.

Приемната за потребителите на статистическа информация работи с непроменено работно време. Национален статистически институт предизвиква жителите и компаниите да декларират нужните им услуги посредством е-поща [email protected].
Информация за услугите може да се види тук.

Всички направени информации и удостоверения (Удостоверение за КИД и статистическа информация) могат да се получат по имейл след възнаграждение по банков път.

Заявките за достъп до Информационна система " Бизнес статистика " могат да се обработват напълно по електронен път гратис. Изключение е, че з аверено копие на Годишен доклад за активността се получава единствено персонално от шеф или упълномощено с нотариално заверено пълномощие лице в Приемната на Национален статистически институт. Поради спецификата на услугата не може да се употребява лицензиран пощенски оператор.

Библиотеката на Национален статистически институт краткотрайно е прекратила достъпа до читалнята за външни гости. Можете да употребявате ресурсите на Дигиталната библиотека посредством уеб страницата https://www.nsi.bg/biblioteka/ или https://www.nsi.bg/statlib/.

Екипът на Националния статистически институт приканва членовете на семейства, попаднали в извадки на проучвания, както и представителите на бизнеса да отговорят на анкетите. Само по този начин обществото ще има точна и навременна информация за стопанската система, обществената сфера, демографията и околната среда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР