Заради Ковид-пандемията и необоснованият у хората страх от ваксини, се

...
Заради Ковид-пандемията и необоснованият у хората страх от ваксини, се
Коментари Харесай

Забавяне на задължителните имунизации отчитат от РЗИ

Заради Ковид-пандемията и голословният у хората боязън от ваксини, се следи отлив от наложителните имунизации, оповестиха от Регионалната здравна ревизия в Русе във връзка Европейската седмица на имунизацията, която минава под мотото „ Всяка доза има значение “. В самодейността се включиха представители на Областната администрация, общопрактикуващи лекари и здравни посредници. Според екипа на РЗИ по-добре обхванати са бебетата, които още с раждането си получават първите дози отбрана против туберкулоза и хепатит В. Пропуски обаче има при реваксинациите и в случаите, при които фамилиите отпътуват да живеят в чужбина.

Припомняме, че с цел да има резултат имунизационният обсег против един или различен вирус, то той би трябвало да е най-малко 93%. Оптималната стойност е 95%, с цел да се реализира всеобщ имунитет, който да разреши хората, които са противопоказани за имунизация, също да не се разболяват, а освен да са предпазени ваксинираните.

Пандемията не се е отразила на имунизацията за хепатит В, защото тя се прави в болничното заведение незабавно след раждането и на 12 години, прецизираха медиците. Лекарите регистрират и не доста огромен интерес към имунизацията на девойки за рак на шийката на матката, само че в тази ситуация имунизацията е целесъобразна, а не наложителна. Лекарите приканват и родителите, и жителите да се възползват от предлаганите ваксини, тъй като те остават най-хубавото средство за отбрана от заразни и рискови болести.

Благодарение на имунизациите полиомиелитът в международен мащаб е намалял с 99% от 1988-а насам. Две дози от имунизацията против морбили обезпечават отбрана от заболяване и обвързваните с него съществени затруднения при съвсем 100% от ваксинираните. Ваксината против хепатит Б е 95% ефикасна за попречване на инфекцията и развиване на хронични болести и рак на черния дроб, породен от вируса. Колкото до ракът на маточната шийка, то това е четвъртото по периодичност раково заболяване при дамите в международен мащаб. Почти всички случаи на рак на маточната шийка са породени от човешки папиломни вируси /HPV/ и могат да бъдат предотвратени посредством имунизация. Ваксината е най-ефективна през целия живот, в случай че се приложи на девойки на възраст сред 9 и 14 години. Децата под 5-годишна възраст попадат в изключително висок риск от развиване на затруднения или даже съдбовен край при болести, които могат да бъдат предотвратени с ваксини.

Ваксините могат да защищават и от бактериални инфекции, породени от Стрептококус пневмоние и Хемофилус инфлуенце, а това допуска и че ще се понижи използването на антибиотици и по този метод се понижава заплахата и от развиване на антимикробна устойчивост. Също по този начин дамите би трябвало да се добре осведомени с риска от заразяване с рубеола на плода по време на бременността и преди да забременеят да се сигурни, че имат приложена ваксина против рубеола. Реимунизациите против дифтерия и тетанус в зрелост са нужни за обезпечаване на отбрана през целия живот.

Връщайки се още веднъж на тематиката, обвързвана с Ковид-19, то би трябвало да отбележим, че общият брой на поставените дози ваксини против болестта в района е 134995, а хората със приключен имунизационен курс са 58934. Поставените бустерни дози пък са над 28000. На фона на преброяването през 2021-а, когато бе оповестено, че популацията на региона е 193 483 души, то това значи, че близо 70% от всички русенци имат най-малко една доза против болестта или над 30% са със приключен имунизационен курс, при изискване че приемем, че всички ваксинирани в района са поданици на региона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР