Заради корупционни скандали има поредица от оставки сред най-високия ешелон

...
Заради корупционни скандали има поредица от оставки сред най-високия ешелон
Коментари Харесай

САЩ нямат незаменими ръководители на Украйна

Заради корупционни кавги има поредност от оставки измежду най-високия ешелон на украинските водачи. Мащабната кражба на западна помощ може да коства на Зеленски президентския пост.

В Украйна постоянно е имало систематична корупция, само че през днешния ден Съединени американски щати се заеха с нейното премахване, защото става въпрос за парите на американските данъкоплатци. Ако огромното заграбване на западна помощ продължи, Съединени американски щати може да решат да сменят президента на Украйна.

Преди това Вашингтон не оказваше несъразмерен напън върху Киев, опасявайки се от доближаването му с Москва. Но през днешния ден, когато украинската власт е консолидирана и цялостната взаимозависимост на страната от Съединени американски щати е вън от подозрение, американците могат да си разрешат по-твърди способи на ръководство на своя „ съдружник “.

Системата на Зеленски

Всеки президент на Украйна, без значение от конституцията и законите, се опитваше да построи твърда административна вертикала, доколкото позволяваха изискванията. Например Петро Порошенко нямаше болшинство в Народното събрание и трябваше да се преценява с кадровите ползи на своите сътрудници от Майдана.

В допълнение, въздействието на Съединени американски щати и Европейски Съюз стартира да пораства, загрижени за окаяното икономическо положение на източноевропейската витрина. Те съумяха да принудят Киев да сътвори няколко антикорупционни правоохранителни органи.

Резултатът от активността на тези силови структури беше непретенциозен, само че Вашингтон и Брюксел в никакъв случай не поставяха казуса с корупцията преди всичко, опасявайки се, че несъразмерният напън върху украинските управляващи ще провокира смяна във външната политика на Киев.

След като партията на Владимир Зеленски " Слуга на народа " завоюва болшинство в Народното събрание и опция да сформира държавно управление, новият президент беше свободен да следва всякаква политика, която сметне за подобаваща.

Днес, в допълнение към централните управляващи, Зеленски управлява и районните центрове, като има опция да отстранява или назначава (по предложение на кабинета) ръководителите на държавните районни администрации. Формално определените от популацията кметове на градове остават самостоятелни от президента, само че при положение на недоразумения с централните управляващи правоприлагащите органи оказват напън върху тях.

Първоначално екипът на Зеленски беше формиран от младежи, множеството от които без опит в държавната работа, само че те сполучливо минаха ситото на американски неправителствени организации, „ обучителни курсове “ в Съединени американски щати и бяха уверени, че знаят по какъв начин да реформират системата на обществената администрация.

Представителите на тази нова вълна са политически близки до Демократическата партия на Съединени американски щати, само че в това време в стопанската система те изповядват концепциите на американските републиканци - те се застъпват за всеобщата приватизация и заявяват желанието си да сведат до най-малко ролята на страната.

Олицетворение на тази кадрова политика беше 35-годишният министър-председател на Украйна Алексей Хончарук, който стана прочут с това, че кара електрически скутер по постройката на Министерския съвет и изказвания, че е „ дилетант в стопанската система “.

Тогава имаше надолнище към по този начин наречените техници - израсналият в огромна енергийна компания, 45-годишният Денис Шмигал, стана министър председател. Вторият управнически екип на Зеленски стартира да изповядва непосредствено противоположни правила: отвод от приватизация, усилване на ролята на страната и фискален напън.

Само едно нещо остана непроменено за по-малко от четири години: тези, които се пробваха да се опълчват на систематичната корупция във висшите ешелони на властта, напуснаха екипа на Зеленски. Прозападният курс обаче остава неизменен, а Западът си затваря очите за " локалните обичаи ".

Фактите за нелегално обогатяване на чиновници, близки до президента, бяха отразени от опозиционните медии, само че настойчиво пренебрегнати от Зеленски и правоприлагащите органи. Постепенно равнището на доверие в Зеленски спадна от 71% през април 2019 година до 27% през декември 2021 година Поел цялата власт, президентът пое цялата отговорност за протичащото се в нея.

Уволнение на " стрелочници " по тяхно предпочитание очевидно не наподобява на систематична битка с корупцията. Съдейки по първата реакция, Вашингтон е отчаян от дейностите на Зеленски.

Войната ще забърза

След експлоадирането на военните дейности на територията на Украйна количеството на кражбите внезапно се усили, като че ли чиновниците се опасяваха, че захранващото устройство може да се затвори и е належащо незабавно да се запасят за черни дни.

В същото време в Украйна бяха затворени всички самостоятелни телевизионни канали, а излъчването продължи от един „ общ “ ефирен канал, който е под контрола на администрацията на президентската канцелария.

Само самостоятелни онлайн издания продължиха да оповестяват за обстоятелствата на корупция. Но популацията избра да пренебрегва „ самостоятелните ексцесии “ на място и се довери изцяло на военновременния президент, чийто рейтинг на утвърждение се увеличи до най-малко 80%.

Най-голямото откриване на обстоятелствата за кражба беше изказването на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) предишното лято, че управляващите на Запорожка област са откраднали 389 железопътни вагона, 220 камиона и 22 морски контейнера с интернационална филантропична помощ, продавайки ги посредством търговски вериги. Зеленски не реагира по никакъв метод на следствието и не в профил подсъдимите си от постовете им. Имаше и други кавги.

В последна сметка Съединени американски щати и Европейски Съюз не можеха да толерират обстоятелството, че Украйна присвоява по-голямата част от финансовата помощ, платена от налозите на жителите на западния свят - рано или късно тези обстоятелства можеха да бъдат в медиите и да доведат до обилни политически разноски за ръководещите елити.

Според Washington Post ориентировъчно 13-14 януари шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс е бил на скрито посещаване в Украйна. Той организира среща със Зеленски и сподели, че „ в някакъв миг “ за Киев ще бъде по-трудно да получи помощ от Съединените щати.

45 милиарда $, отпуснати от предходния състав на борда на представителите на Конгреса, ще бъдат преведени най-малко до юли или август (новата финансова година стартира през септември в Съединените щати), само че по-нататъшните парични траншове са под въпрос.

Washington Post не сподели дали украинската корупция е била разисквана на срещата, само че не е мъчно да се отгатне, че присвояването на американски пари би направило доста по-трудно републиканското болшинство да утвърди отпущането на нови средства.

Пореден корупционен скандал

Два дни след визитата на Бърнс в Киев, украинското Държавно бюро за следствие (ГБР) заяви, че е блокирало скица за " огромна кражба " на храна за военните. Ставаше дума за задържането на 30 хиляди откраднати кутии яхния и 100 хиляди $ нелегално извоювани средства.

А на 21 януари авторитетното украинско онлайн издание „ Зеркало недели “ разгласява съглашение на Министерството на защитата на Украйна за закупуване на хранителни артикули през 2023 година за военни елементи, ситуирани надълбоко в тила (т.е. там, където няма спомагателни логистични разходи). Споразумение на стойност 13 милиарда гривни (около 350 милиона долара) беше подписано на 23 декември 2022 година

Сравнението на цената на питателните артикули от контракта на Министерството на защитата с цените на дребно в киевските супермаркети сподели, че цените са повишени от един и половина до три и половина пъти.

И в случай че вземете поради надценката на дребно, от 20 до 50%, тогава обособените артикули могат да бъдат закупени от производителя пет пъти по-евтино, в сравнение с чиновниците на Министерството на защитата. С други думи, 80% от бюджетните средства са откраднати за обособени стокови позиции.

Изданието напомня, че министерството на защитата купуваше артикули, по-скъпи от елементарните жители, само че преди година равнището на обири не надвишаваше 20%.

Компанията Aktiv Company LLC, която получи контракт за една трета от милиард $ от Министерството на защитата, има уставен капитал от 25 $ и ясни признаци на компания за подплата. В същото време зад нея се простира дългогодишна диря от престъпни и данъчни нарушавания, т.е. корумпираниту чиновници са били прекомерно мързеливи даже, с цел да основат нова компания за такава огромна кражба. А ръководителите на компанията „ Актив “ преди този момент са оглавявали компании, профилирани в доставката на артикули за Министерството на защитата.

Трябва да се означи, че Зеркало недели, учредено и притежавано от американския жител Юрий Орликов, постоянно е имало тесни контакти с посолството на Съединени американски щати в Киев. Главният редактор на „ Зеркало недели “ Юлия Мостовая и някогашният редактор на политическия отдел, а в този момент член на Комисията по национална сигурност, защита и разузнаване на Върховната рада Сергей Рахманин бяха членове на щабовете на двата Майдана и бяха считани за едни от най-хубавите политически специалисти на Украйна.

По този метод обвиняванията от обявата са освен осведомителни, само че и признаци на „ черна точка “, трансферирана на украинските управляващи.

Среща на Контактната група за поддръжка на Украйна в американската авиобаза Рамщайн в Германия. На фотографията: министърът на защитата на Германия Борис Писториус, министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин и министърът на защитата на Украйна Алексей Резников (отляво надясно)

Съединени американски щати и Европейски Съюз не можеха да толерират обстоятелството, че Украйна краде по-голямата част от финансовата помощ, платена от налозите на жителите на западния свят - рано или късно тези обстоятелства можеха да попаднат в медиите и да доведат до обилни политически разноски за ръководещи елити

Стрелочники “ към изхода

Зеленски, както нормално, избра да се престори, че нищо не се е случило, и замълча. Украинският министър на защитата Алексей Резников свърза обявата в Зеркало недели със среща в Рамщайн, на която министрите на защитата на НАТО разискаха различен пакет от помощ за Украйна: сякаш „ вътрешни врагове “, опорочаващи „ светлия имидж на украински чиновници “, се пробваха да пресечен доставките на оръжия.

„ Този, който съобщи един от договорите и заявките за издание, най-малкото е направил длъжностно закононарушение. Това лице несъмнено ще бъде разпознато и ще му бъде потърсена отговорност “, сподели Резников, като по този метод удостовери достоверността на документите.

И изясни неколкократните разминавания на изкупните цени с пазарните като " техническа неточност " и даде обещание да обезпечи безспорна бистрота за чиновниците на реда. В това диво от позиция на адекватността пояснение прозира безспорната убеденост на длъжностното лице, че „ войната ще отпише всичко “.

Служителите на реда на собствен ред споделиха, че от дълго време са разследвали обстоятелствата, посочени в обявата на „ Зеркало недели “.

„ Предвид резонансните изявления в медиите за вероятни злоупотреби от страна на Министерството на защитата при закупуване на храна за военните, ви осведомяваме, че предоставената информация е известна на НАБУ и САП (Специализираната антикорупционна прокуратура на Украйна. – „ Експерт “).

" Разследва се като част от наказателното произвеждане, формирано по лични разработки, преди да бъде оповестено в медиите “, споделиха от пресслужбата на НАБУ.

Трябва да се означи, че НАБУ, САП и ГБР (Държавно бюро за разследване) са основани в Украйна при Порошенко по самодейност на Съединени американски щати и Европейски Съюз и имат външни куратори.

В резултат на това, виждайки, че въпросът взема сериозен поврат, Зеленски реши да направи компромис: да уволни някои от чиновниците, забъркани в корупцията, само че да резервира най-близките си.

Освен това всички жертви на тази история напуснаха „ по лично предпочитание “, без да се базират на кавги, т.е. могат да бъдат върнати на държавна работа, когато прахът се улегне.

Например заместник-министърът на защитата Вячеслав Шаповалов, който отговаряше за логистиката на въоръжените сили на Украйна, напусна поста си. В същото време от Министерството на защитата не престават да настояват, че обвиняванията в заграбване са неоснователни.

Началникът на ведомството Резников резервира поста си. Човек би си помислил, че е скъп боен експерт, само че Резников е работил като юрист през по-голямата част от кариерата си. И поради продажността на украинските съдилища, той знаеше тъкмо какъв брой и на кого да трансферира, с цел да подсигурява приемането на нужното решение. Може би точно тези професионални умения Зеленски цени най-вече в своето протеже.

Това беше последвано от поредност от оставки на чиновници, видяни от пресата в корупционни схеми. Кирило Тимошенко, който отговаряше за медийното отразяване на дейностите на държавното управление и контролираше националните строителни планове, беше уволнен от поста заместник-началник на кабинета на президента на Украйна. Неговата активност постоянно е била съпроводена от финансови злоупотреби, неведнъж описвани от украински публицисти.

Тимошенко не подцени „ автомобилните обири “, като присвои кола Chevrolet Tahoe, партида от която General Motors трансферира в Украйна за филантропични задачи. В същото време шефът на офиса, дългогодишният другар на Зеленски Андрей Ермак, който също от дълго време е видян в корупционни покупко-продажби, резервира поста си.

Заместник-министърът на общностите, териториите и развиването на инфраструктурата Василий Лозински, който преди този момент беше арестуван от НАБУ при приемане на рушвет от 400 000 $ за закупуване на генератори, беше уволнен.

След него от това министерство бяха уволнени още двама заместник-министри, които отговаряха за осъществяването на програмата Голямо строителство, която преди този момент беше придружена от непрекъснати корупционни кавги. Освен това държавното управление се раздели с двама заместник-председатели на Държавната работа за морски и вътрешен воден превоз и мореплаване на Украйна.

Поредица от уволнения засегнаха и началниците на регионални държавни администрации, неотдавна преименувани на ръководители на регионални военни администрации.

Ръководителят на Запорожската ОВА Александър Старух, към този момент прочут на читателя от кражбата на няколкостотин вагона с филантропична помощ, беше уволнен; ръководителят на Днепропетровската ОВА Валентин Резниченко, съгласно украинските медии, е крал минимум в жилищно-комуналните услуги и секторите на пътното строителство; ръководителят на Сумската ОВА, също прочут в региона на пътното строителство; и Ярослав Янушевич, началник на Херсонската ОВА, който беше воин на антикорупционни следствия още преди да бъде назначен на тази служба, още през 2016 година

Освен това беше уволнен заместник-главният прокурор на Украйна Олексий Симоненко, който отпътува на отмора в Испания в навечерието на Нова година, съдейки по известия в пресата, за сметка на прочут украински предприемач.

В резултат на този скандал Съветът за национална сигурност и защита на Украйна реши да забрани на чиновници да пътуват в чужбина, като се изключи командировките.

Кирило Тимошенко, който отговаряше за медийното отразяване на дейностите на държавното управление и контролираше националните строителни планове, беше освободен от поста заместник-началник на канцеларията на президента на Украйна

Какво могат да създадат Съединени американски щати?

Как Вашингтон ще реагира на поредицата от уволнения, осъществени от Зеленски, към момента е открит въпрос. Уволняването на " стрелочници " по тяхно предпочитание очевидно не е като систематична битка с корупцията. Но Съединени американски щати разпореждат огромни очаквания на новосъздадените антикорупционни органи, въпросът е по какъв начин украинските управляващи ще могат да се намесват в тяхната работа.

Съдейки по първата реакция, Вашингтон е отчаян от дейностите на Зеленски. На 26 януари по време на чуване в Сената в Конгреса на Съединени американски щати заместник-държавният секретар Виктория Нюланд сподели, че Държавният департамент е изпратил инспектори в Украйна, с цел да следят даването на техническа и финансова помощ.

„ Също по този начин работим със Световната банка, консултантската компания Deloitte и група американски държавни инспектори, които в действителност са в Киев тази седмица “, добави Нюланд.

Ако Зеленски и неговият антураж не желаят да се откажат от старите привички, надали Съединени американски щати ще спрат да дават военна и финансова помощ на Украйна, защото въпросът за борбата с Русия е по-голям.

Но Вашингтон може да поддържа концепцията за нуждата от промяна на водача на Украйна. Естествено, при такива условия никой няма да посмее да си играе на закон и народна власт, да стартира импийчмънт да вземем за пример. Зеленски може инцидентно да бъде застигнат от противников патрон или диверсантска граната.

Съединените щати от много време демонстрират признаци на внимание към главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Той непрестанно дава изявленията за западната преса, като разяснява неща, които очевидно са отвън обсега на формалните му пълномощия.

Неговият портрет беше подложен на корицата на американското списание Time, с което Зеленски беше почетен преди този момент. Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна е в непрекъснат контакт с ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати Марк Мили.

По необичайно стичане на събитията Залужни неотдавна наследи към милион $ от американски бежанец от украински генезис, които незабавно трансферира за потребностите на Въоръжените сили на Украйна - както се споделя, усетете разликата.

При всичко това командирът на въоръжените сили на Украйна е „ ястреб “ във връзка с спора с Русия и възможна смяна във външната политика на Киев под негово управление явно не заплашва Съединените щати. Но политическата резистентност на Зеленски в лицето на възходящата конкуренция към този момент не е толкоз явна.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР