Заради изборите едните се правят на големи евроатлантици, а другите

...
Заради изборите едните се правят на големи евроатлантици, а другите
Коментари Харесай

България не помага с оръжия на Украйна - няма какво да й дадем, освен ако не крият информация

Заради изборите едните се вършат на огромни евроатлантици, а другите – на русофили, споделя някогашният боен министър

е на 57 година Почетен ръководител на . Бе вицепремиер и министър на защитата в държавното управление „ Борисов 3 “ в интервала 2017 – 2021 година

- Г-н Каракачанов, вървят едни апели, че е доста е значимо да не гласуваме за евроатлантически партии, тъй като ще ни вкарат във войната. Като някогашен министър на защитата по какъв начин ще коментирате?

- Тези партии, които могат да ни вкарат във войната, не са евроатлантически. Те са интересчийски. Кои са евроатлантически партии - ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “? Това са единствено заявления. И едните, и другите работят по свои персонални ползи. Едните – от боязън от следващия лист „ Магнитски “, а другите – тъй като са за малко и 6-7 месеца ръководство им се видяха незадоволителни. Разделението на евроатлантически и неевроатлантически е следващото през последните 33 години. В началото бяхме комунисти и антикомунисти, след това – монархисти и републиканци, русофили/русофоби, американофили/американофоби... Това е подигравка в нашето благо общество.

- Вчера имаше манифестации в няколко града, че имало заплаха да активизират нашите татковци, синове, братя...

- Има заплаха при неразумна държавна политика да бъдем надълбоко въвлечени в един спор, с който ние нямаме нищо общо. Но готовност – това са неуместни неща, тъй като няма кого да мобилизираш. Кого ще мобилизираш? Ами след 2008 година в България няма постоянна военна работа. Т.е. няма кого да мобилизираш заради простата причина, че хората не са получили военна подготовка.

- Т.е. може да бъдат мобилизирани единствено тези, които имат такава подготовка?

- Последните, служили в казармата, са го създали през 2008 година Минали са 15 години оттогава. Те към този момент са на 35-36 години, а някои и нагоре. Кой ще мобилизираш? Ти няма кой да мобилизираш. Резервът в армията – на хора, които непринудено са минали военно образование, - е нищожен. Така че за готовност въобще не може да става дума и аз не считам, че някой даже и мисли за такова нещо.

- Откъде идва тази агитация – че в случай че гласувате за такива партии...

- Идва от това, че ги гледат и ги слушат какво приказват. Те в желанието си да се изопнат на едно посолство в София, наприказваха през последната една година какви ли не нелепости. Като да вземем за пример Бойко Борисов, който похарчи няколко милиарда, с цел да построи „ Турски поток “, искаше със закон веднъж вечно, вовеки веков да се забрани покупката на съветски газ. От друга страна, същият той предложи да се анулира 3 март като народен празник, тъй като бил обвързван с Русия. И хората като слушат едно такова натегаческо русофобство, най-вероятно в някои от тях назряват терзания. Но е доста евентуално и избрани политически фактори, които пък са на другата страна – тъй като едните са русофоби, а другите са американофоби, - да се пробват да употребяват тази обстановка, с цел да изкарат някой политически дял. Това е жалкото в тази обстановка – че и едните, и другите работят за това нацията да бъде разграничена за следващ път на фили и фоби, с цел да може те по-лесно да докопат някаква власт или някой глас повече. Същото беше и с паметника на руската войска. То същото е и за паметника на американските летци. Трябва да се подхожда кардинално. Каква е разликата сред руската войска и американските бомбардировки? И едните, и другите доведоха до някакви провали за българския народ.

- Има теза, че в случай че сме неутрални, България ще е в по-голяма сигурност – по какъв начин приемате това?

- Какво значи неутрални? Ние официално не се намираме във военни дейности като страна.

- Може би се има поради да не оказваме помощ с оръжия на Украйна.

- Ами ние не оказваме помощ с оръжия. Поне на мен не ми е известно от складовете на Министерството на защитата, от въоръжението, което употребява Българската войска, да е давано на някоя друга страна, без значение коя е тя. Но е реалност, че компании – било търговски, било производители, продават въоръжение на трети страни, примерно Румъния, Полша, Чехия и така нататък А те какво го вършат – дали го подаряват или препродават на Украйна, това е друга тематика.

- Нали имаше едно решение на Народното събрание (за изпращане на оръжия на Украйна), което държавното управление сподели, че е изпълнило...

- То никой не може да каже какво и по какъв начин е изпълнило, доколкото описът е засекретен. Вие знаете ли какво има в него? Аз не знам.

- Все отново сме изпратили нещо.

- Аз доста добре знам какво има и знам, че няма какво да се прати. Може да пратиш боеприпаси – патрони, снаряди. И то това, което имаше в складовете - което не е за непосредствена приложимост от Българската войска, е или с изминал период на валидност, или с изтичащ период на валидност. Така че не знам какво са изпълнили и какъв е описът, само че то няма какво да се дава, в случай че не са скрили от обществото някаква друга информация. А аз персонално също съм срещу да се дава от настоящото въоръжение на Българската войска, тъй като ние нямаме остатъци. Ние няма какво да дадем. Да не приказвам с числа, тъй като не е редно, само че нито имаме бомбардировачи за предоставяне, нито имаме непотребни изтребители, нито непотребни танкове. Всичко, което можеше да бъде наречено ненужно и можеше в една такава обстановка да бъде обещано, в годините обратно беше нарязано или продавано на другарски компании за жълти стотинки. Включително самолети бяха рязани и продадени. Танкове бяха продавани за по 40 000 лева на численост – толкоз коства един добре непокътнат автомобил на остаряло. Така че то няма какво да дадеш. И тук цялата тази работа към даването на оръжие беше една политическа агитация. Едните викат „ дайте да дадем, тъй като сме евроатлантици “, а другите викат „ няма да давате, тъй като ние сме русофили “. Само че никой не зададе въпроса – а има ли какво да даде армията и за какво няма. А другояче, когато не си подготвен за война, би трябвало да си по-внимателен какво правиш.

- Нали сме в НАТО...

- В НАТО сме, само че НАТО е взела публична позиция да оказва помощ, само че не и да взе участие във война. И съгласно мен тук обстановката е забавна заради следния факт: видно е, че в случай че се разисква изобщо в миналото въпросът за интервенция на НАТО във войната в Украйна, има най-малко две страни, които ще наложат несъгласие – Турция и Унгария. Т.е. НАТО няма по какъв начин да вземе единно решение да взе участие. Следователно, това, което може да се случи – споделям „ може “, а не че ще се случи, - е да се направи нещо сходно на това в Ирак – коалиция на искащите. И тук към този момент в случай че тръгне да се образува такава коалиция на искащите, в случай че в България има малоумници, които желаят да ни вкарат в сходна коалиция, това значи фактически да ни вкарат във война, за която ние нямаме нито стопанската система да издържим, нито въоръжението да участваме в нея. Но това са хипотези. Истината е, че в този момент около изборите едните се вършат на огромни евроатлантици, с цел да си сплотяват електората, а другите го играят огромни русофили по същата причина.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР