Заради интензивни валежи, предизвикали наводнения, Община Царево обяви бедствено положение.

...
Заради интензивни валежи, предизвикали наводнения, Община Царево обяви бедствено положение.
Коментари Харесай

Община Царево под вода, обявиха извънредно положение

Заради интензивни превалявания, провокирали наводнения, Община Царево разгласи бедствено състояние. В ход са избавителни интервенции след подадени множетсво сигнали, а популацията се приканва посредством сирени да се изтегля по високите места

Това оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас, предава Българска телеграфна агенция

Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско. 
 Снимка Meteo Bulgaria
Чрез включване на предупредителните сирени към популацията се насочва апел за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат наранени от прииждащи води. Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева уточни, че към незабавния телефон 112 са подадени голям брой сигнали от региона на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси. 

В къмпинг " Нестинарка " доста от приземните етажи на постройките са наводнени. Два метра е достигнало равнището на водата на къмпинг " Арапя ". По информацията на Министерство на вътрешните работи, в морето са били отнесени няколко леки автомобила.
 Нестинарка Снимка Meteo Bulgaria
Към момента се правят действия по избавяне на бедстващи хора. 

Заради преливане на река Велека пътната права сред Варвара и Синеморец е затворена. 

" В Царево в никакъв случай не е имало такива превалявания. В общината към този момент има вреди. Едно село е изцяло наводнено. Река Велека се разлива в село Кости и там се наложи частична евакуация ", разгласи и кметът на общината Георги Лапчев, представен от Нова тв. - " Дъждът въобще не стопира. Следим климатичните характерности – мисля, че най-силният дъжд занапред следва ", добави градоначалникът и прикани да се работи умерено.

По думите му са компрометирани няколко моста, през които прекосяването е рисково.
 Царево. Снимка Meteo Bulgaria
" В момента не е належащо да се прави никаква евакуация от хотелите. Нека хората се успокоят! ", апелира Лапчев.

Освен в " Арапя ", по думите на кмета, проблем имало и на местата, където има каравани. " Качилите се върху покривите, дано си останат там. Извикали сме амфибия, която ще ги изтегля, в случай че се наложи ", съобщи Лапчев, прочут със своята злост към къмпингуващите.
 Нестинарка Снимка Meteo Bulgaria
" В рамките на няколко часа са паднали значителни превалявания, най-много в региона на Царево. Имаме известия за прелели реки. Хора са затруднени в напредването си, поради високите води. Заседава щаб, който да реши за нужните ограничения. Насочени са спомагателни сили и средства на полицията, Жандармерията, " Гранична полиция ", както и на пожарната ”, цитира Нова тв шефът на ГДПБЗН Александър Джартов.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за през днешния ден предизвестие от първа степен - жълт код, за мощен вятър и за гръмотевични стихии в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи превалявания и гръмотевични стихии за област Бургас. 



 
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР