Заради инициативата делегация на ЕП ще постави въпроса в Киев.

...
Заради инициативата делегация на ЕП ще постави въпроса в Киев.
Коментари Харесай

Евродепутатите ни против новия закон за образование на Киев

Заради самодейността делегация на Екологичен потенциал ще сложи въпроса в Киев.

Български евродепутати поддържаха отворено писмо до президента на Украйна Петро Порошенко, което приканва за налагане на несъгласие върху новоприетия закон за образованието.

Позицията, подкрепена от 38 евродепутати от 6 страни, бе направена в отговор на утвърдените от Върховната Рада противоречиви текстове, налагащи ограничавания върху достъпа на малцинствата в страната, включително българското, до образование на майчин език.

Темата беше разисквана на постоянната среща на българските евродепутати в Страсбург, по самодейност на евродепутата и водач на ПЕС Сергей Станишев.

„ Повдигнах тематиката пред българските евродепутати и съм признателен на сътрудниците ми, че интензивно поддържаха самодейността. Андрей Ковачев и Филиз Хюсменова проведоха необятна поддръжка в техните политически групи. “

В писмото, евродепутатите от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватия показват угриженост, че новият закон опонира на интернационалните задължения, поети от Украйна, като част от съглашението за съдействие с Европейски Съюз, накърнява правата на малцинствата и нагнетява етническо напрежение.

„ Българските жители в Украйна изрично не би трябвало да стават жертва на вътрешно и външнополитически игри в следствие от един двустранен спор. Общата позиция на евродепутати от шест държави-членки, с друга политическа принадлежност, е явен сигнал, че спазването на правата на европейските жители в Украйна се следи с внимание от Европейския парламент.

Имам уверението, че въпросът ще бъде повдигат публично от делегацията на Европейския парламент, която е на задача в Киев през идната седмица. “, съобщи Станишев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР