Заради глобалното затопляне, към 2100 г. лятото на Земята може

...
Заради глобалното затопляне, към 2100 г. лятото на Земята може
Коментари Харесай

След един век лятото ще е около шест месеца

Заради световното стопляне, към 2100 година лятото на Земята може да е приблизително към шест месеца. Това сигурно ще повлияе на селското стопанство, здравето на хората и на околната среда, оповестяват климатолози в научното списание Geophysical Research Letters.

Изследователите, отпред с китайския океанограф Юйпин Гуан, са сравнили климатичните измервания от 1952 до 2011 година. Те са определяли по кое време са започвали лятото и зимата при достигането на 25% от най-високите и най-ниските температури на година. Въз основа на тези данни, учените са създали компютърни модели, които демонстрират изменението на климата в бъдеще.

" Летните интервали ще стават по-дълги и топли, до момента в който зимите ще са по-кратки и по-топли поради световното стопляне ", разказва Гуан.

Учените са открили, че за интервала 1952 година - 2011 година продължителността на летния сезон е повишена със 78-95 дни (в взаимозависимост от географската ширина), а зимата се е " свила " със 73 дни. Най-осезаеми са климатичните промени в Средиземноморския район и Тибетските планини.

Изследователите считат, че в случай че не се вземат съществени ограничения за битка с изменението на климата, то при започване на идващия век зимата ще е по-къса с към два месеца, пролетта и есента също ще станат по-кратки. Отбелязва се, че сходни промени могат да причинят съществени проблеми в селското стопанство, както и при сезонната миграция на птиците. Заедно с това по-продължителният сезон на разцвет на растенията ще докара до спомагателни компликации за страдащите от алергии, а ареалът на разпространяване на комарите - преносители на рискови вируси, може да се разшири и до най-северните области. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР