Заради епидемията от Covid-19 тази година по Черноморието има сериозен

...
Заради епидемията от Covid-19 тази година по Черноморието има сериозен
Коментари Харесай

РЗИ: Морската вода в района на Варна е с добро качество

 Заради епидемията от Covid-19 тази година по Черноморието има сериозен спад на туристите. Отразява ли се обаче това на качеството на морската вода, по-чиста ли е тя и за какво това лято все по-често можем да забележим делфини да плуват наоколо до брега.

От Регионалната здравна ревизия вършат постоянно измервания, на една седмица или на десетина дни, като вземат проби от 23 пункта като се стартира от Албена, " Златни пясъци ", по цялото Черноморско крайбрежие и демонстрират тъкмо това, че водата е чиста.

" За благополучие, тази година и резултати от нашия мониторинг демонстрират, че данните са доста положителни и че качеството на водата е положително. Освен от юни месец, юли месец, август, в този момент доникъде на август са направени проучвания. Последните ни проби са от 10-ти август и демонстрират, че резултатите са в рамките на положителните, дори бих споделила на отличните стойности, които са регламентирани по наредбата. Сегашният мониторинг, което за хората, които посещават плажовете е значимо, че данните все още за тази година просто в действителност са отлични. Даже и резултатите, които на един-два плажа бяха в рамките на положителното при започване на сезона, сега са в рамките на отличното. Да се надяваме, че по този начин ще продължи до края на сезона ", сподели доктор Веселина Божилова от Регионалната здравна ревизия във Варна.

Все повече хора споделят, че когато отиват да плуват, изключително когато няма доста хора рано заран, се появяват цели пасажи, цели стада от делфини, и дребни, и огромни. Вълчо Друмев е предприемач от Варна и дружно със брачната половинка си постоянно вървят да плуват сред 6.00 и 8.00 часа и към този момент го вършат с огромна наслада, тъй като делфините безусловно се доближават до брега:

" Отдавна не бяха се появявали делфините. Някъде от април насам доста пъти сме виждали фамилии - дребен с два огромни делфина. Онзи ден имаше три, но те бяха големи, те бяха доста огромни. Иначе минават огромни с дребни делфинчета и това ме учуди, че предходната година не бях виждал, обаче в този момент пристигнаха ".

Вълчо Друмев показа, че влиза 50 метра във вътрешността в морето: " Те идват до брега, доста близо идват до брега и сред втора и трета буна като плуваме и от другата страна на втора буна също, в посока към вълнолома. Ние вървим след шест часа сутринта, след седем, тогава съм ги виждал. Онзи ден примерно бяха към седем и половина, само че те бяха доста огромни. Делфините са знак за чисти води, тъй че няма болест. Миналата година не бях ги виждал. Има някакво усъвършенстване. Откъде е, не зная, обаче го има. Вярвам, че делфинът е знак на шанс и че е животно, надарено с разсъдък. Освен това, делфинът носи една огромна наслада. То е мъдро създание. Когато човек среща нещо мъдро против себе си и то да плува, е доста забавно. Плюс това аз нямам доверие да има човек, който да не се радва на делфините - и деца, и възрастни, всеки се радва на делфина, като го види ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР