Заради дефицита на чипове, ИТ отделите ще трябва да почакат

...
Заради дефицита на чипове, ИТ отделите ще трябва да почакат
Коментари Харесай

Forrester: Успокойте AI ентусиазма!

Заради недостига на чипове, ИТ отделите ще би трябвало да почакат за най-новия хардуер

Добра концепция е ИТ водачите да обмислят и разновидностите да работят с амортизирани сървъри за по-дълго време, предложиха анализаторите от Forrester (снимка: CC0 Public Domain)

Лицата, вземащи решения в региона на ИТ, е по-добре да лимитират ентусиазма си, когато става въпрос за изкуствен интелект (AI), поради продължаващия дефицит на полупроводници, предложи анализаторската компания Forrester.

В собствен отчет за световния недостиг на чипове Forrester предложи на ИТ водачите да смекчат своите упоритости за планове в областта на изкуствения разсъдък. „ Умереността наподобява като разкол в актуалната софтуерна среда, мощно въодушевена от AI, само че може да се окаже, че нямате избор “, предизвестяват създателите на отчета.

AI изисква голям изчислителен потенциал, с огромен акцент върху графичните процесори (GPU). Анализаторската компания отбелязва, че облачните снабдители и огромните систематични снабдители се надпреварват да придобият задоволително графични процесори, което значи, че на корпоративните купувачи на ИТ може да се наложи да почакат до година, с цел да получат това, от което се нуждаят.

„ Доставчици на локално поддържан хардуер като Dell и Hewlett Packard Enterprise и облачни снабдители като Amazon Web Services, Гугъл и Microsoft се борят да отговорят на повишеното търсене. Недостигът на чипове забавя амбициозните внедрявания в центровете за данни “, се показва в отчета.
още по темата
Въпреки че доставчиците на хардуер съумяват да се оправят с търсенето, Forrester уточни, че границите непрекъснато се уголемяват. За корпоративните ИТ водачи, които обмислят закупуването на хардуер, усъвършенстван за изкуствен интелект, конкуренцията може да докара до неприятности, предизвестиха анализаторите.

Но по какъв начин ИТ водачите могат да преодолеят рецесията с чиповете, до момента в който построяват своите проекти за внедряване на системи с неестествен разсъдък? Forrester предложи да се „ стартира с малко “ във връзка с техническите проекти. „ Сегашната силициева среда утвърждава още повече тази тактика. Ще вършиме неточности, когато се впускате във всяко ново пътешестване. Съсредоточете се върху дребните стъпки – с дребен риск от неточности – които ще доведат до огромни уроци, до момента в който увеличавате мащаба по-късно “, посъветва анализаторът.

Forrester предвижда прекосяване от центрове за данни към периферни калкулации през 2024 година, с повече обработка посредством AI, само че разпределена към крайните изчислителни устройства и компютри. Например, отчетът уточни процесора Meteor Lake на Intel за лични компютри, който включва схеми, ориентирани към обработка на AI, като образец за крайни калкулации с AI. AMD, Nvidia и разнообразни ARM-базирани платформи също възнамеряват да се насочат към тази пазарна опция, съгласно анализатора. Forrester чака тези периферни платформи да бъдат даже по-трансформиращи от облачните оферти, макар че двете ще съществуват по едно и също време.

Освен за усмиряване на ентусиазма във връзка с изкуствения разсъдък, Forrester прикани ИТ водачите и да употребяват обмисляне на инвентара „ за всеки случай “. Целта е да подсигуряват, че разполагат с задоволително лични компютри и сървъри, вместо да купуват, когато имат потребност от освежаване, като употребяват попълване „ тъкмо в точния момент “.

Анализаторската компания предложи на ИТ водачите да обмислят и разновидностите да работят със сървъри за по-дълго време. „ Петгодишната технология нормално се счита за остаряла. Поради това амортизационните проекти постоянно разпределят разноските за този интервал – и по-късно изпращате тази инфраструктура в пенсия “, се показва в отчета. Но пазарните наблюдаващи считат, че доста ИТ водачи евентуално ще би трябвало да поддържат такива „ остарели “ системи за малко по-дълго „ на крайник “.

Някои може да изберат остарелия хардуер за разширение на към този момент съществуващи системи. Въпреки че остарялото „ желязо “ няма да бъде толкоз дейно, колкото чисто новите сървъри, Forrester означи, че можем да гледаме на обстановката и по различен метод: остарелият хардуер към този момент съществува в ИТ инвентара на организацията – затова той може да бъде потребен, до момента в който се чака за новата техника. Анализаторът обаче предложи на ИТ водачите да отчетат рисковете за надеждността на по-старите технологии, в случай че изберат тази тактика.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР