Заради дъждове и градушки реколтата може да е по-слаба от

...
Заради дъждове и градушки реколтата може да е по-слаба от
Коментари Харесай

Гроздето по-малко, но сладко, виното ще е хубаво

Заради дъждове и градушки реколтата може да е по-слаба от тази през 2018 година

Качествено грозде, от което да стане хубаво вино, се чака през тази година. Според специалисти само внезапни промени в метрологичната конюнктура могат да влошат ситуацията.

Качеството ще бъде по-високо, в случай че не паднат интензивни превалявания, не застудее внезапно, поради което да се напука гроздето, и да се основат условия за развиване на заболявания, разяснява шефът на организацията по лозата Красимир Коев.

Прогнозата на метеоролозите за идващите две седмици, когато ще е гроздоберът, не предвещава внезапни захлаждания.

Количеството грозде се чака да бъде сходно на това от предходната година - към 153 000 тона. Но може да се окаже, че е и сензитивно по-малко, защото много лозя пострадаха от градушки и дъждове. Има

масиви, където

вредите стигат

и до 80%,

твърди Коев.

Заради влагата по десертното грозде се появи така наречен бяло изгниване, а при виненото - черно, споделя основен помощник Боян Сталев от Аграрния университет в Пловдив. По думите му макар естествените бедствия може да се чака добра годишна продукция в района, само че в масиви, където стопаните в точния момент са пръскали, с цел да предотвратят развиването на гъбни заболявания. При тези, които не са съумели, добивите ще бъдат мощно компрометирани.

“Обикалям страната и съм осведомен със обстановката по лозята. В региона на Ямбол 80% от насажданията са нападнати от мана ”, уточни Сталев. Според него притежатели на лозя

бъркали

елементарната

мана с

черното изгниване

То се появява още преди цъфтежа и в случай че незабавно лозята не се третират с подобаващ препарат, ресите им изсъхвали.

Преподавателят счита, че тази година няма да има задоволително количество качествено винено грозде у нас. Картината ще е ясна двайсетина дни след старта на беритбата. В края на август ще стартира прибирането на ранните сортове - “Шардоне ” и “Пино ноар ”.

В момента се бере десертното грозде. В пловдивското Брестовица, известно като селото на Дионисий, реколтата е добра. Както всяка година, румънци са окупирали лозята и товарят бусове от ранните сортове “Прима ”, “Блек Меджик ”, “Супер ран Болгар ”. Изкупната цена варира от 80 стотинки до 1,20 лева за кг. Местните са удовлетворени, защото чужденците им идват на крайници и не се постанова сами да търсят пазар за продукцията си. Някои пласират десертно грозде за огромни търговски вериги у нас на по-висока цена поради условието за опаковка.

“Брестовичани са потомствени винари и знаят по какъв начин да отгледат изпечено грозде.

Рецептата е

резитба

и постоянно

напръскване

Рядко някой локален човек ще си изпусне лозето ”, изяснява кметът Любен Радев. Самият той има 6 дка десертно и винено грозде. Заради честите дъждове през юни му се наложило по-често да пръска. Десертното е обработил 10 пъти до момента с препарати, а виненото - девет. Същото са създали и съселяните му. В Брестовица се отглеждат към 10 000 дка лозя. Винените сортове са най-вече “Рубин ”, “Каберне ”, “Мерло ” и “Мавруд ”.

Без необикновен оптимизъм са стопаните в Пазарджишка област през тази година по отношение на гроздето. Причината е в падналите през юни и юли дъждове в региона, които не са повлияли добре на лозовите насаждения.

Според притежателя на лозови насаждения Стефан Божилов стопаните, които са имали опция и са съумели да пръскат лозята си след всеки по-обилен дъжд, могат да чакат по-добра годишна продукция. Тези, които не са, няма да са удовлетворени от качеството и количеството на гроздето. Той е черноглед, тъй като малко били стопаните, които могат да си разрешат 10-15 пръскания на лозята, даже и кооперациите. В региона се надяват

тазгодишната

годишна продукция да е

по-добра

от миналогодишната, която несъмнено беше неприятна. До началото на гроздобера в региона има към месец.

Дъждове и градушки са увредили и лозови масиви в Централна Северна България. За региона на Сухиндол се обрисуват към 40 на 100 загуби от плододаващите масиви, по-сериозни са вредите в Свищовско, показаха от Националната винарска асоциация.

Дъждовете са затруднили агротехническите мероприятия и са нанесли провали, разяснява Станимир Стоянов, ръководител на Националната винарска асоциация. За първа година в този район имало много огромни провали от по този начин нареченото черно изгниване, в някои масиви провалите били над 50%.

Покачващите се температури карат фермерите по света да трансформират метода на развъждане на гроздето, написа “Файненшъл таймс ”. Според изданието в Испания да вземем за пример аленият винен вид “Гренаш ” би трябвало да бъде набран по-късно, с цел да резервира богатия си усет.

Средните температури по време на вегетационния интервал в международните винарски региони се повишили с 1,4 градуса от началото на XX век, демонстрира изследване на Центъра за винарско обучение “Еванстад ” в Съединени американски щати. Очакванията са да се качат с още 2 градуса през идващия 50 година Това щяло да се усети видимо в Южна Европа - в райони като Риоха в Испания, във френския Бордо, португалския Дуру и в италианския Пиемонт.

Затоплянето на климата може да докара до проблеми с реколтата от грозде в международен мащаб. В региона на Бордо (на снимката) към този момент утвърдиха 7 нови сорта, подобаващи за по-топло време.

Учените показват, че с узряването на гроздето се повишава захарността, от която зависи алкохолното наличие, и се образуват фенолите, които въздействат на цвета, аромата и усета на аленото вино. В същото време понижава киселинността, която придава прохлада на виното. През подобаващ климат комбинацията при прибиране на реколтата е уравновесена.

Затоплянето обаче води до по-бързо повишаване на захарта, до момента в който времето за останалите индикатори, от които зависи усетът, не се трансформира. Това поставяло фермерите пред алтернатива - да прибират гроздето по-рано с риска за по-ненаситен усет и мирис, или да изчакат, само че да се окаже, че виното ще е с висок % на алкохол и ниска киселинност.

Изследователите настояват, че вместо да събират реколтата по-рано, винопроизводителите ще би трябвало да си служат с нови техники. Например ще отглеждат вино в по-студени северни региони и ще си служат с по-големи сенници, с цел да понижат използването на вода и да усилят сянката. Производството на вино щяло да пострада от дефицита на вода. В Австралия да вземем за пример към този момент има изоставени лозя. Започва и търсенето на нови сортове. През юли районният съюз на винарите в Бордо даде утвърждение да се употребяват седем нови типа грозде, подобаващи за по-горещ климат.

В кратковременен проект обаче ще продължи събирането на реколтата по-рано да вземем за пример на местакато Риоха и Рибера дел Дуеро. Целта е да се резервира киселинността, а оттова и свежестта на виното.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР