Запознайте се с Матусал - рибата, която обича да яде

...
Запознайте се с Матусал - рибата, която обича да яде
Коментари Харесай

Матусал е най-старата жива аквариумна риба в света

Запознайте се с Матусал - рибата, която обича да яде пресни смокини, да бъде поглаждана по гърба и корема и се счита, че е най-старата жива аквариумна риба в света , съобщи Асошиейтед прес.

Според Библията Матусал - дядото на Ной, е доживял до 969 години. Рибата Матусал не е толкоз антична, само че биолози от Калифорнийската академия на науките считат, че е на към 90 години и няма известни живи връстници.

Матусал е австралийски неоцератодус - тип двойнодишаща риба, с дължина 1,2 метра и тегло 18,1 кг, която е донесена в музея на Сан Франциско през 1938 година от Австралия.
 

— The Associated Press (@AP)
Неоцератодусът се счита за еволюционната връзка сред рибите и земноводните .

Публичността не е непозната на Метусал. За първи път за рибата загатва " Сан Франциско кроникъл " през 1947 година " Тези странни същества - със зелени люспи, изглеждащи като пресни листа от артишок - са известни на учените като допустимо изчезнало звено сред сухоземни и водни животни ", написа изданието.
Допреди няколко години най-старият неоцератодус е обитавал аквариума " Шед " в Чикаго. Дълголетната риба, наречена Дядо, се спомина през 2017 година на 95-годишна възраст.

" По подразбиране Матусал е най-старата жива аквариумна риба в света ", сподели Алън Джан, старши биолог в Калифорнийската академия на науките . Според гледачите ѝ рибата е женска, макар че е мъчно да се дефинира пола на типа без рисковано взимане на кръв. Академията възнамерява да изпрати дребна проба от нейната перка на откриватели в Австралия, които ще се опитат да потвърдят пола и да открият точната ѝ възраст.

Матусал - риба с " мил манталитет " по думите на Джан, обича да я поглаждат по гърба и корема . По отношение на храната обаче дълголетната обитателка на аквариума е малко придирчива и харесва единствено пресни смокини. " Ако са замразени, тя няма да ги яде ", споделя говорителката на Калифорнийската академия на науките Джанет Пийч.

В аквариума има още два по-млади неоцератодуса, за които се счита, че са трансферирали 40-те или 50-те си години.

Неоцератодусът е заплашен тип и към този момент не може да бъде изнасян от австралийски води, тъй че биолозите от академията споделят, че е малко евентуално да получат подмяна, откакто Матусал се спомине.

" Ние просто ѝ осигуряваме допустимо най-хубавата грижа и се надяваме да бъде във форма ", допълват гледачите на Матусал.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР