Запознайте се с Дороти Робинсън - Първата дама на мотоциклетизма

...
Запознайте се с Дороти Робинсън - Първата дама на мотоциклетизма
Коментари Харесай

Запознайте се с Дороти Робинсън - Първата дама на мотоциклетизма

Запознайте се с Дороти Робинсън - " Първата дама на мотоциклетизма " Дороти (Дот) Робинсън - повелителката на моторите на миналия век или първата дама на мотоциклетизма. Така е известна. Ако попитате някой по-запален по историята за жена от предишното, която е обичала моторите, то той ще уточни нейното име без да се колебае.
Дороти е родена на 22-ри април 1912 година и е откърмена с обич към мотоциклетите. Баща й, Джим Гоулдинг, произвеждал кошове за мотори и бил дилър на Harley-Davidson в дребен град в щата Мичиган. Още на 16 години Дот стартира работа в шоурума на татко си, където среща и бъдещия брачен партньор - Ърл Робинсън. Двамата се женят през 1931-а, купуват франчайза от бащата на Дот и се местят в Детройт, където не престават да развиват бизнеса.

Робинсън е добрено момиче, с растеж под 160 см, само че това не я стопира да се включва в надпревари за устойчивост с мотора си и да се бори наедно с мъжете. В разгара на 30-те нежната на пръв взор Дот прекарва доста уикенди в съревнования за устойчивост към Грейт Лейкс. Много постоянно тя е единствената жена в тези надпревари. Първата й победа е на 100-мили ендуро, а най-впечатляващият й триумф идва през 1937 година, когато финишира втора в двудневния и безсърдечен Jack Pine Enduro. Повечето от състезателите даже не съумяват да устоят до финала, а тя приключва втора. През 1940 година Дороти усъвършенства личния си резултат и печели Jack Pine.
В същото време госпожа Робинсън продължава да се занимава с дилърството и води счетоводството на компанията. Освен това работи и като частен моторизиран пощальон на защитата по време на Втората международна война. През 30-те отвря порти мото клубът Motor Maids, учреден от Линда Алън Дюго. Той се трансформира във втори дом за Дороти и през 1940 година е определена за негов президент. Тя остава на тази позиция през идващите 25 години.

През цялото това време смелата Дот Робинсън изминава близо 50 000 благи годишно, с цел да разраства активността на клуба и да разпространява мотоциклетите. Към края на мотоциклетната си кариера, в случай че може да се назова по този начин, тя пресмята, че е минала към 1.5 милиона благи на мотор през живота си. Много малко хора в международен мащаб имат толкоз огромен принос към моторите, колкото има тя. Дороти Робинсън получава самопризнание в Мотоциклетната зала на славата през 1998 година

Дот умира през идната година на 87 в Орландо, Флорида, само че остава в историята като “Първата дама на мотоциклетизма”.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР